Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Zásahová jednotka zatýkala obchodníky se zbraněmi a střelivem. Nejstaršímu obviněnému je 81 let

Zásahová jednotka policistů z Plzeňského kraje zatýkala gang obchodníků se zbraněmi, který působil na Chebsku a Sokolovsku. Do akce byly nasazeny i desítky policistů z Karlovarského kraje. Výsledkem rozsáhlé operace bylo zadržení a následné obvinění čtyř mužů ve věku 34, 47, 57 a 81 let. Policisté zajistili velké množství zbraní, střeliva, další nebezpečné munice a také finančních prostředků. Policie zveřejnila i video ze zatýkání.

„Sedmačtyřicetiletý obviněný muž nebyl držitelem zbrojního průkazu nebo zbrojní licence, ovšem i přesto si měl v několika případech opatřit různé palné zbraně a dlouhé kombinované víceranné palné zbraně bez označení výrobce a modelu, které následně přechovával. Jednalo se o neregistrované zbraně spadající do kategorie, které může nabývat do vlastnictví a držet pouze držitel zbrojního průkazu nebo zbrojní licence,“ informoval mluvčí policie Jakub Kopřiva.

Nejmladší z obviněných také není držitelem zbrojního průkazu nebo zbrojní licence. V několika případech našel detektorem kovů různé palné zbraně, které následně očistil, případně povrchově upravil a ponechal si je. Jedná se o střelbyschopné zbraně, spadající do kategorie, které může nabývat do vlastnictví, držet nebo nosit pouze držitel zbrojního průkazu a jen na základě povolení.

Obviněný sedmapadesátiletý muž měl v několika případech prodat pětašedesátiletému muži, který již byl dříve taktéž kriminalisty obviněn, několik různých druhů zbraní. Konkrétně například opakovací pušku včetně zásobníku a zaměřovacího dalekohledu, samopal, samonabíjecí pistoli či třeba krátkou jednorannou zbraň. Žádná z těchto zbraní nebyla řádně registrována. Jeden ze samopalů navíc spadal do kategorie zbraní zakázaných a lze ho nabývat do vlastnictví, držet nebo nosit pouze v případě, že Policie České republiky k nabytí zbraně uloží výjimku, což se ovšem v tomto případě nestalo.

„Pětašedesátiletému muži měl jeden z druhů samopalu prodat i obviněný jednaosmdesátiletý senior. I v tomto případě se mělo jednat o zbraň spadající do kategorie zbraní zakázaných a lze jí nabývat do vlastnictví, držet nebo nosit pouze v případě, že Policie České republiky k nabytí zbraně uloží výjimku, což se ovšem ani v tomto případě nestalo,“ řekl mluvčí policie.

Policisté při zásahu provedli u všech čtyřech obviněných domovní prohlídku, prohlídku jiných prostor či pozemků. „Jednalo se o několik prostorově velmi rozsáhlých objektů a prohlídka se prováděla po dobu tří dnů. V rámci těchto prohlídek policisté zajistili finanční prostředky ve výši několika milionů korun, několik mobilních telefonů a počítačů, stovky různých zbraní, několik desítek tisíc různého druhů střeliva či třeba tzv. střílející tužku, která je považována za zbraň zákeřnou,“ vysvětlil Jakub Kopřiva.

Po provedených úkonech byla čtveřice mužů obviněných ze spáchání nedovoleného ozbrojování propuštěna. Jejich trestní stíhání tedy probíhá na svobodě. Dvojici mužů ve věku 34 a 47 hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na dva roky. V případě prokázání viny hrozí mužům ve věku 57 a 81 let trest odnětí svobody až na pět let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky obchodníci se zbraněmi, zásahová jednotka, nedovolené ozbrojování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zásahová jednotka zatýkala obchodníky se zbraněmi a střelivem. Nejstaršímu obviněnému je 81 let  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.