Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lživý příspěvek o únosech dětí Ukrajinci sdílel Rom ze zahraničí. Teď se omlouvá a vysvětluje, jak to bylo

Přes 250 sdílení měl na Facebooku příspěvek o údajném pokusu o únos romského dítěte v Rokycanech. Případem se začala zabývat policie, která posléze informovala, že se nic takového nestalo a začala řešit, zda se nejedná o šíření poplašné zprávy. Pisatel žijící v Manchesteru příspěvek později celý přepsal a vysvětlil, že si vše vymyslel dvanáctiletý kluk. Také se omluvil a vyzval ostatní Romy, aby si na sociálních sítích nevymýšleli.

„Dnes jsem zjistil pravdu o celé události. Celá situace se stala úplně jinak. Nikdo nechtěl nikoho unášet. Byl to hloupý výplod dvanáctiletého kluka. Nakonec se přiznal své matce, jak to doopravdy bylo. Omlouvám se za sdílení příspěvku. Na policii se dostavím osobně,“ napsal ve čtvrtek před půlnocí na sociální sítě uživatel s přezdívkou Jimi Jimi.

Jeho původní příspěvek spustil vlnu emocí, především u Romů. Rychle přibyla další smyšlená svědectví. Například uživatel Valda K. barvitě popsal, jak Ukrajinci tahají cizí dětí do aut. 

„Omlouvám se občanům České republiky za sdílený komentář ohledně údajného únosu dítěte v Rokycanech ukrajinským občanem. Bohužel celá situace se stala úplně jinak. Proto žádám občany romského původu, nepište lži na fb a nevymýšlejte si věci, které se nestaly. My v zahraničí jsme informováni jen přes fb a sdílíme pak i lži nebo lživá obvinění,“ vyzval Jimi Jimi.

Napadení chlapce v Sokolově byla další lež

Podobné zprávy se na sociálních sítích neobjevují poprvé. Minulý týden policie například informovala o lživém příspěvku, který mluvil o pobodání jedenáctiletého chlapce ze strany ukrajinských násilníků v sousedním Karlovarském kraji „Lidičky v Sokolově dva Ukrajinci pobodali jedenáctiletého chlapce a chtějí to ututlat...“ stálo mimo jiné v uvedeném příspěvku. Tuto dezinformaci stihli policisté včas podchytit a zabránit tomu, aby se šířila dál. Všechny tyto případy mají ale jedno společné. Autory těchto textů jsou Romové. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky dezinformace, sociální sítě, únos dětí, Romové, Rokycany, fake news

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lživý příspěvek o únosech dětí Ukrajinci sdílel Rom ze zahraničí. Teď se omlouvá a vysvětluje, jak to bylo  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.