Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jachtaře Davida Křížka soud podmíněně propustil na svobodu z vězení, kde si odpykával pětiletý trest

Soud propustil podmíněně na svobodu z vězení slavného plzeňského jachtaře a bývalého českého reprezentanta Davida Křížka. Sportovec si od června roku 2021 odpykával pětiletý trest v souvislosti s kauzou vytunelovaného Metropolitního spořitelního družstva, kdy se stal klasickým bílým koněm. Během pobytu ve věznici napsal dětskou knihu Plavba snů, kterou se jeho rodině podařilo vydat loni před koncem roku.

Jachtaře Křížka propustil na svobodu v pondělí českolipský okresní soud s pětiletou zkušební dobou. Jako první o tom informoval Denik.cz. Soud rozhodoval v jednací síni pro videokonference. Mořeplavec soudce požádal, aby mu dal šanci a umožnil podmíněné propuštění. Jeho žádost podpořil i přítomný vychovatel z věznice, který kladně hodnotil vzorné chování jachtaře ve výkonu trestu. Ve prospěch Křížka hovořil i fakt, že má stabilní rodinné zázemí, má zajištěné zaměstnání a učinil kroky k náhradě způsobené škody. Věnovat by se měl sportovním a trenérských aktivitám.

Proč byl David Křížek ve vězení?

Původně byl David Křížek odsouzen na 3,5 roku vězení. Vrchní soud mu trest loni v létě zpřísnil o 1,5 roku. Křížkovo provinění popsala už dříve na sociálních sítích jeho manželka Lucie, bývalá Miss ČR (dříve Váchová). „Mediálním zájmem jsem nucena vyjádřit se k jedné trpké věci, která dlouho tíží naši rodinu a důsledek nyní graduje. Je to deset let, co se můj muž David stal nástrojem trestného činu. Z naivity a důvěřivosti byl loutkou ve dvou společnostech, které způsobily milionové škody. David se celý život pohybuje jen ve světě sportu, kde je na lidi spolehnutí a hrají fair play. Do světa byznysu se nakrátko dostal v době finanční nejistoty po nevydařeném oceánském projektu. Pomocnou ruku mu nabídl tehdejší "kamarád," napsala ve svém prohlášení Lucie Křížková.

Podle jejích slov pak pracoval Křížek na nadějných projektech, jeho důvěra ve zkušené podnikatele ale byla zneužita. „Podepisoval, byl ujišťován, že vše je naprosto legální a neměl důvod nevěřit lidem, kteří jsou ve svém podnikání úspěšní. Ale neznalost neomlouvá. To víme. Nebudu rozepisovat detaily, pro nezasvěcené jsou nepodstatné. Jen chci zmínit, že na milionových podvodech neprofitoval. Sám musel skoro celý svůj majetek, na který si poctivě vydělal, rozprodat, aby měl z čeho zaplatit dluhy a právníky,“ uvedla Křížková.

Ve vězení maloval a napsal dětskou knihu

Ve výkonu trestu ve věznici ve Stráži pod Ralskem pobýval jachtař David Křížek od loňského července. Nejprve maloval obrázky a pak začal psát knihu o jachtařské psychologii, což nakonec vzdal. Nebylo totiž možné pracovat na tak složitém textu bez počítače a připojení k internetu. Nakonec se rozhodl napsat knihu pro své děti, Dejva a Lolinku. Publikaci doprovodil i svými kresbami. Text postupně posílal poštou své manželce Lucii. S rodinou se totiž vídal pouhé tři hodiny měsíčně. Dětem se vyprávění moc líbilo a zrodil se tak nápad, že by se kniha mohla i oficiálně vydat, což se podařilo loni v prosinci. Kniha Plavba snů vznikla i díky veřejné sbírce na Donio. Slavnostní křest se uskutečnil na přehradě Lipno. A právě vodou z Lipna knihu svého otce pokřtil David Křížek junior.

A o čem Plavba snů pojednává? Jde o strhující vyprávění o plavbě otce a jeho desetiletého syna na malé plachetnici přes Atlantik. Kluci a holky se dozví o krásách i nástrahách moří a oceánu. Kniha zároveň seznámí čtenáře se základními pojmy z prostředí jachtingu, získají informace o meteorologii, o živočiších i o zemích, kterými hlavní hrdinové proplouvají. Zjistí, co obnáší plavba v bouři nebo zda je možné setkat se na moři s nebezpečnými piráty. Plavba snů je také sdělením, že i chyby a zaváhání se dají přetavit v něco dobrého, že i v těžké chvíli musíte jít dál, plánovat, doufat a věřit v dobré konce.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lucie Křížková, Facebook, archiv Davida Křížka

Štítky propuštění na svobodu, podmíněné propuštění, David Křížek, ve vězení napsal knihu, pobyt ve vězení, křest knihy, jachtař David Křížek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Ott

Smekám klobouk před tímto chlapcem.Dokázat plout mezi oceány je krásné,ale velmi riskantní a ta kniha pomůže mnoha dalším nadšencům díky.

Pondělí, 24. dubna 2023, 21:17Odpovědět

Jachtaře Davida Křížka soud podmíněně propustil na svobodu z vězení, kde si odpykával pětiletý trest  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.