Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policie pátrá už jen po posledním Maročanovi, který uprchl se svými krajany ze záchytného zařízení pro cizince

, aktualizováno 8. února 2023, 16:30

Na útěku zůstává už jen polední ze skupiny cizinců z Maroka, kteří v úterý večer uprchli ze záchytného zařízení v Balkové na severním Plzeňsku. Z areálu uteklo celkem 13 lidí, převážně ze severní Afriky. Šest z nich policie ještě v úterý před půlnocí zadržela v okolí Balkové. Jednoho dalšího cizince se podařilo zadržet ve středu dopoledne. Odpoledne policisté zadrželi dalších pět. Po uprchlících pátral i policejní vrtulník.

Zatím není jasné, jak se cizincům podařilo utéct. „Jak k celé situaci došlo, je zatím předmětem šetření, pouze můžeme sdělit, že překonaly vnitřní perimetr zajištění záchytného tábora, který zajišťuje Správa uprchlického zařízení ministerstva vnitra. Při útěku nebyl nikdo zraněn," informoval tiskový mluvčí cizinecké policie Josef Urban. Podle úterního vyjádření policie v Balkové běženci čekali na správní vyhoštění do země původu.

„Muži byli v zařízení zajištěni z důvodu realizace správního vyhoštění do země původu, nikoliv z důvodu podezření z páchání trestné činnosti. Policisté žádají všechny občany, kteří by mohli podat jakoukoli informaci o pobytu, výskytu nebo pohybu hledaných osob, aby neprodleně podali zprávu na nejbližší služebnu Policie České republiky nebo na tísňovou linku 158,“ uvedla mluvčí policie Michaela Raindlová. Nejmladšímu uprchlíkovi je 19 let, nejstaršímu pak 45 let.

Po uprchlých cizincích pátrá od úterý policie z několika krajů, cizinecká policie, do hledání se zapojila stejně jako včera večer, tak i dnes, letecká služba policie.

Zařízení pro zajištění cizinců v Balkové spadá pod Správu uprchlických zařízení. Slouží k zajištění cizinců, kterým bylo vydáno pracovníky cizinecké policie rozhodnutí o správním vyhoštění a zajištění. Klientelu zařízení tvoří osoby, které se pobytem na území ČR dostaly do rozporu se zákony ČR. Zajištěny mohou být jen osoby ve věku nad 15 let. Vnější ostrahu zařízení zajišťuje Police ČR, vnitřní smluvní bezpečnostní agentura. 

Lidé mají s výjimkou nočního klidu relativně volný pohyb, mohou využívat sportoviště nebo kulturní místnost. V Balkové fungovalo záchytné středisko pro uprchlíky od roku 1998 do konce roku 2005, poté sloužilo jako policejní školící středisko, své zázemí tam v minulosti našli i policejní psovodi. Od roku 2016 místo opět slouží k zajištění nezvaných hostů.

Velké nepokoje a vzpoura

V roce 2002 zažilo zařízení velkou vzpouru a nepokoje. Tehdy tam panovala jiná pravidla. Cizinci si stěžovali na nevyhovující režim v táboře, kdy museli trávit 23 hodin zavření na celách, bez možnosti nějakého zaměstnání nebo jiné formy trávení volného času. Dál jim vadil fakt, že nemohou bolně telefonovat a jiným vadila strava, která pro část muslimů byla nepřijatelné. Vše vyvrcholilo právě nepokoji, kdy cizinci z oken svých cel vyvěsili transparenty a pokřikovali na novináře. Na základě toho navštívila zařízení delegace Výboru proti mučení při Radě Evropy, jež dospěla k rozhodnutí, že se podmínky v táboře musí zlepšit.

Obdobnou situaci zažila Balková ještě v květnu 2017. Dva Nigerijci se tehdy zabarikádovali v místnosti izolace a odmítali ji opustit. Jejich agrese se čím dál více stupňovala až začali na policisti házet nábytek. Postupně se k nim přidalo dalších třináct cizinců. Vše ale rychle vyřešila zásahovka, která muže vyvedla a zpacifikovala. Nikdo tehdy nepřišel k úrazu.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky uprchlí cizinci, uprchlíci z Afriky, běženci z Afriky, záchytné zařízení pro cizince, zařízení Balková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie pátrá už jen po posledním Maročanovi, který uprchl se svými krajany ze záchytného zařízení pro cizince  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.