Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zdrogovaný vězeň při útěku úmyslně naboural ve vysoké rychlosti policejní vůz. Soud mu potvrdil 17,5 roku vězení

Při svém útěku z vězení naboural Tibor Seman v kradeném autě úmyslně policejní vůz. Vrchní soud mu potvrdil trest 17,5 roku vězení. Stejný trest mu uložil už loni v listopadu také plzeňský krajský soud. Za pokus o vraždu policistů v autě hrozil devětatřicetiletému muži až výjimečný trest. Incident se stal v létě roku 2020 a uprchlý vězeň byl v době nehody pod vlivem drog.

„Odvolací senát Vrchního soudu v Praze rozhodl o odvolání obžalovaného tak, že jej jako nedůvodné zamítl," uvedla mluvčí soudu Kateřina Kolářová. Soud tak Semanovi potvrdil i další verdikt plzeňského soudu, tedy pětiletý zákaz řízení motorových vozidel a povinnost uhradit škodu 52 000 korun.

Obžaloba vinila Semana z toho, že jako vězeň odešel z nestřeženého pracoviště a ukradl auto a při pozdější honičce s hlídkou ve stočtyřicetikilometrové rychlosti do policejního vozu narazil. Podle spisu mu muselo být jasné, že při tak vysoké rychlosti může policejní vůz havarovat a policisté mohou přijít o život. Seman také čelil obžalobě z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, neoprávněného užívání cizí věci a poškození cizí věci.

Žalovaná událost se stala 6. srpna 2020, kdy byl ve výkonu trestu. Byl zařazen k výkonu práce v Přečaplech na Chomutovsku. Podle obžaloby ráno bez souhlasu opustil nestřežené pracoviště, ukradl osobní auto a pod vlivem amfetaminu se vydal do Aše. Bylo to v den, kdy nabyl právní moci rozsudek karlovarského městského soudu, který mu mimo jiné ukládal tříletý zákaz řízení motorových vozidel.

Večer policejní hlídka v Aši identifikovala kradený vůz a začala ho pronásledovat. Řidič na opakované výzvy k zastavení nereagoval a pokračoval dál v agresivní a rychlé jízdě, při níž ohrožoval ostatní účastníky provozu. Policie muži pohrozila namířenou střelnou zbraní. Vězeň ale místo zastavení auta změnil směr jízdy a prudce narazil do pravé přední části vozu policie. Jen díky včasnému a kvalitnímu manévru řidiče policejní auto nesjelo do příkopu a nespadlo ze stráně. Policista poté kradenému autu prostřelil zadní pneumatiku a hlídka Semana zastavila za použití ochranného rámu na policejním autě.

Soud neuvěřil obhajobě vězně, že se lekl střelné zbraně policisty a že do vozu hlídky narazil nechtěně. Odmítl i jeho další výmluvu, že z nestřeženého pracoviště utekl kvůli tomu, aby řešil problémy s dcerou.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky soud, krajský soud, naboural policejní auto, pokus o vraždu, uprchlý vězeň, policejní honička, věznice, policie, , okres Chomutov, droga, naboural policejní vůz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdrogovaný vězeň při útěku úmyslně naboural ve vysoké rychlosti policejní vůz. Soud mu potvrdil 17,5 roku vězení  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.