Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Detektory střelby, panických výkřiků a tříštění skla chrání nejrizikovější část města. V ulicích jich budou tři desítky

Tři desítky speciálních SED detektorů, které na ulici rozeznají zvuk střelby, panických výkřiků a tříštění skla, budou pomáhat policistům i městským strážníkům v Plzni. První detektory už od jara fungují na exponovaných místech v centru města v rámci testovacího provozu. Plzeň teď získala dotací na pořízení dalších přístrojů. Detektory se osvědčily i v praxi, kdy správně odhalily střelbu na Americké třídě.

„Senzory jsme již otestovali na Americké ulici a v reálném provozu jsme se přesvědčili o tom, že skutečně fungují s velmi vysokou mírou spolehlivosti. Jsou schopné zaznamenat výstřel, panický výkřik a tříštění skla, například při rozbití výlohy vandaly či zloději. Plzeň teď získala na projekt nasazení SED detektorů dotaci ve výši 550 tisíc korun z ministerstva vnitra,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

„Naším cílem je zvýšení pravděpodobnosti dopadení pachatele trestného činu, a tím snížení kriminality pomocí rozšíření použití senzorů Sound Event Detector (SED). Jedná se o nasazení dalších 25 kusů senzorů v lokacích vybraných na základě analýzy provedené Městskou policií Plzeň, Policií ČR a krizovým řízením města,“ informoval radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).

Zařízení o velikosti menší krabičky se primárně rozmísťuje na sloupy podobně jako bezpečnostní kamery v centru města. Jde o problematické a exponované lokality s nižším pocitem bezpečí, jednou z nich je například hlavní nádraží. Unikátní detektory reagují v reálném čase na střelbu, tříštění skla a na panický křik. Informace o události pak okamžitě směřuje na bezpečnostní dispečink a následně do akce na označené místo vyráží policie, aby zaznamenaný incident mohla ověřit a případně k události přijmout potřebná opatření.

První detektor byl v rámci testovacího provozu umístěn v prostoru Cukrovarské ulice, kde je bezpečnostní dispečink. Další tři místa jsou na Americké třídě od památníku dolů směrem ke kruhovému objezdu. Tři detektory stačí na pokrytí celé Americké, která je zejména v noci velmi problematickým místem. V bezpečnostním dispečinku pracují analytici s analytickými softwary. Tam jsou také svedeny detektory a na mapovém podkladu se ví, co ten detektor dělá. Smyslem je umisťovat ty detektory na problematická místa tak, aby existovala triangulace. Znamená to mít tři detektory v nějaké lokalitě, aby si navzájem dokázaly předat informaci a předat ji do toho systému. Díky tomu je pak analytik schopen určit přesnou GPS souřadnici, kde se událost stala a do akce vyráží policie.

Majáčky policejních vozů, sanitky a jeden zraněný muž. To byl pohled, který se naskytl Plzeňanům, kteří se pohybovali dnes ráno po Americké třídě. Incidentu předcházel konflikt mezi dvěma muži, kteří se poprali. Útočník své oběti zasadil rukojetí...

Začátkem roku 2022 byla zpracována Studie pokrytí detektory zvukových událostí s výběrem míst, kde je žádoucí detektory střelby využít. Správa informačních technologií realizovala první etapu instalace těchto detektorů, které však nepokryly všechna požadovaná místa. Nyní díky získání dotace je možné zahájit druhou etapu a pokrýt další vytipovaná místa. Ministerstvo vnitra v minulých letech podporovalo vznik kamerových systémů na základní úrovni. To znamená, že města si mohla pořizovat hardware, kamery a podobně. Teď se ministerstvo vydává novým směrem, a to je podpora těch uvedených nadstaveb, analytických systémů, případně zmíněných detektorů.

Už při testování došlo k události, kdy detektory bezpečně zaznamenaly střelbu na Americké třídě, kde se v ranních hodinách poprali dva muži. Jeden z nich při incidentu několikrát vystřelil do vzduchu. A právě i díky detektorům byli na místě činu velmi rychle policisté i záchranáři.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky detektory, detektor střelby, panický křik, tříštění skla, Správa informačních technologií města Plzně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Detektory střelby, panických výkřiků a tříštění skla chrání nejrizikovější část města. V ulicích jich budou tři desítky  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.