Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Soud osvobodil muže obžalovaného za jeho komentáře o zabíjení pacientů s covidem ve fakultní nemocnici

Okresní soud v Plzni zprostil obžaloby z šíření poplašné zprávy čtyřiatřicetiletého Jana Jungmanna. Žaloba ho vinila za jeho loňské facebookové komentáře týkající se pandemie koronaviru. Muž z Rakovnicka mimo jiné ve svých příspěvcích tvrdil, že v plzeňské fakultní nemocnici zdravotníci schválně zabíjejí pacienty s covidem. Za žalovaný skutek spáchaný v době nouzového stavu mu hrozilo až osmileté vězení.

Státní zástupkyně navrhovala podmínku. Soud ale v pátek rozhodl, že žalované jednání není trestným činem. Rozsudek není pravomocný, protože žalobkyně i obhájkyně nepřítomného Jungmanna si vzaly lhůtu pro případné podání odvolání.

Muž se podle soudu loni v únoru zaměřil ve svých komentářích na texty sdílené na facebookové stránce plzeňské fakultní nemocnice. Pod jeden z článků, kde si lékař nemocnice posteskl, že na covid umírají i mladí lidé a zdravotníci nemohou nic dělat, Jungmann napsal: „Já si myslím, že je schválně nějak zabíjíte, abyste měli čísla. Určitě jim dáte něco do pití, nebo nějaký jed místo léků.“ U příspěvku o očkování zase napsal: „Jak je ta depopulalizační vakcína nastavená, jsou to ty dva roky? Kdy potom každý zemře?“ V dalším komentáři obvinil zdravotníky, že dítěti s covidem "vetřeli na sliznici nějakou chemikálii, aby onemocnělo a oni to mohli dát na facebook".

Podle soudu mohly jeho komentáře číst tisíce lidí, účet fakultní nemocnice na facebooku sleduje přes 12 000 uživatelů, stovky lidí i Jungmannovy komentáře sdílely. „Úmyslně způsobil nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa tím, že rozšiřoval poplašnou zprávu, která je nepravdivá. Takový čin spáchal v době jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí,“ uvedla státní zástupkyně.

Soud jí dal zapravdu, že muž šířil nepravdivou zprávu, podle předsedy senátu Josefa Pracha ale byla Jungmannova tvrzení natolik absurdní a odtržená od reality, že znepokojení obyvatelstva nezpůsobila. „Je absurdní, že by lékaři podávali nějaký jed místo léků," řekl soudce.

Jungmann se bránil tím, že v době, kdy komentáře napsal, byl ve špatném psychickém stavu a měl deprese a prý si neuvědomoval, co píše. Cítil nebezpečí, když četl různé články o covidu, a nevěděl, čemu může věřit.

Soud osvobodil muže, který tajně natáčel v nemocnici a mluvil o zabíjení covidových pacientů

Okresní soud v Plzni dnes zprostil obžaloby třiašedesátiletého Pavla Hlávku, který se zpovídal ze šíření poplašné zprávy. Před soudem stanul za svá loňská slova o tom, že fakultní nemocnice v Plzni nechává zemřít pacienty s covidem, když jim...

Není to první případ, kdy plzeňský okresní soud projednával jednání lidí v souvislostí s pandemií koronaviru. V červnu zprostil obžaloby také třiašedesátiletého Pavla Hlávku, který se rovněž zpovídal ze šíření poplašné zprávy. Před soudem stanul za svá loňská slova o tom, že fakultní nemocnice v Plzni nechává zemřít pacienty s covidem, když jim nechce podávat přípravky ivermektin a isoprinosin. Muž loni natáčel video na covidovém oddělení fakultní nemocnice, kde se domáhal, aby lékaři ivermektin podali jeho vážně nemocné matce. Sám tam přípravek přinesl, když ho zdravotníci v době vrcholící pandemie pustili na covidové oddělení za matkou, aby se s ní rozloučil, protože umírala.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky soud, facebookové komentáře, šíření poplašné zprávy, pandemie koronaviru, zabíjení pacientů s covidem, zproštění obžaloby, COVID-19, pacient, Jan Jungmann, nemocnice, Fakultní nemocnice Plzeň, pandemie covidu-19, Plzeň, okres Rakovník, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud osvobodil muže obžalovaného za jeho komentáře o zabíjení pacientů s covidem ve fakultní nemocnici  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.