Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mírné zlepšení co do počtu nemocných osob s covidem hlásí Plzeňský kraj, už není nejhorším regionem

Dobrá zpráva pro obyvatele Plzeňského kraje, po několika týdnech už není region nejhorším co do počtu osob nakažených covidem. Kraj hlásí mírné zlepšení. Nejhorší situace je aktuálně v Praze, kde připadá na 100 tisíc obyvatel 23 případů za poslední týden, následuje Olomoucký kraj se 14 nakaženými. Plzeňský kraj má shodně se Středočeským 13 případů.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 329 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 99 242 osob. Zemřelo 1580 osob. Nejvíce nakažených je momentálně v Plzni (136), následuje severní Plzeňsko (63), jižní Plzeňsko (45), Klatovsko (42), Rokycansko (19), Tachovsko (16) a Domažlicko (8).

Naopak nejnižší incidenční číslo je ve Zlínském a Karlovarském kraji, kde evidují v posledních sedmi dnech na 100 tisíc obyvatel čtyři pozitivně testované. V pondělí laboratoře v Česku zachytily 168 případů koronaviru, to je o 16 víc než před týdnem. V Plzeňském kraji včera přibylo 12 nakažených, což je naprosto stejné číslo jako ve všedních dnech minulého týdne, konkrétně od středy do pátku.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet potvrzených případů za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, je čtvrtý den v celostátním průměru na hodnotě 11. Mezi regiony jsou nicméně velké rozdíly. Z krajů zůstává

Od loňského března, kdy epidemie v České republice začala, eviduje ministerstvo zdravotnictví přes 1,675 milionu případů nákazy. Naprostá většina lidí se z nemoci vyléčila a 30 369 lidí s onemocněním covid-19 dosud zemřelo. Zatímco v nejhorší době epidemie letos v březnu ministerstvo evidovalo i více než 200 obětí denně, v poslední době jsou úmrtí v jednotkách za týden.

Za současnou minimální úmrtností je podle odborníků hlavně očkování starších lidí a dalších rizikových skupin. Epidemická situace je ale dál vážná kvůli šíření nakažlivější mutace delta. Výrazně klesl také počet hospitalizovaných, který se víceméně se nemění a pohybuje se kolem padesátky. V pondělí bylo v nemocnicích 49 nakažených covidem, z toho 12 jich bylo ve vážném stavu. Na jaře vyžadovalo nemocniční péči skoro 10 tisíc nakažených, z nich zhruba pětina měla těžký průběh covidu, a zdravotnictví bylo na hraně svých kapacit.

Proti covidu se v pondělí nechalo naočkovat skoro 53.000 lidí, zhruba stejně jako před týdnem. Od začátku vakcinace na konci loňského prosince zdravotníci v Česku aplikovali přesně 10,727.947 dávek vakcíny. Ukončené očkování má v Česku více než pět milionů lidí, tedy necelá polovina všech obyvatel. V současné době se mohou očkovat lidé nad 12 let.

Vláda rozhodla, že od 1. září se ze zdravotního pojištění už nebudou hradit preventivní testy, které lidé potřebují například při cestování, pro návštěvu kulturních akcí, některých služeb či restaurací. Výjimku budou mít lidé se započatým očkováním, ti, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů, a děti do 12 let, pro které zatím vakcína není dostupná. Na začátku září se také chystá opakované testování dětí ve školách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Plzeňský kraj, Česko, Praha, Středočeský kraj, Olomoucký kraj, očkování, Krajská hygienická stanice, Plzeň, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mírné zlepšení co do počtu nemocných osob s covidem hlásí Plzeňský kraj, už není nejhorším regionem  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.