Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Po dlouhých měsících pečují ve FN Plzeň o méně než sto covidových pacientů

Epidemie v Plzeňském kraji nadále oslabuje. Za úterý potvrdily testy nákazu covidem u 153 lidí. Úbytek nemocných se projevuje i na obsazenosti nemocnic. V plzeňské fakultní nemocnici podle dnešních informací na webu nemocnice pečují o méně než sto covidových pacientů, poprvé po několika měsících.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 3549 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 92 062 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici v Plzni (1275), následuje Klatovsko (556), severní Plzeňsko (492), jižní Plzeňsko (374), Domažlicko (362), Tachovsko (262) a Rokycansko (228)

FN Plzeň byla na vrcholu epidemie v březnu dlouhodobě nejvytíženější zdravotnické zařízení v Česku v péči o pacienty s koronavirem. Například v polovině března pečovala o 290 covidových pacientů, z nichž 79 bylo na lůžkách intenzivní péče, 40 na umělé plicní ventilaci a čtyři byli napojeni na podporu mimotělního oběhu na přístroji ECMO pro nejvážněji nemocné. Dnes je ve FN 98 pacientů s covidem, z toho 35 je na lůžkách intenzivní péče, 24 na umělé plicní ventilaci a jeden člověk na přístroji ECMO. Sto pacientů s covidem bylo ve FN naposledy loni v polovině prosince.

V celém kraji je podle ministerstva dnes volných 470 z 1502 standardních lůžek, z toho je 162 volných pro covidové pacienty. Lůžek s umělou plicní ventilací a neinvazivní ventilací je v kraji k dispozici 25 ze 155, pro covidové pacienty je volných devět.

Od začátku pandemie se v kraji potvrdila nákaza koronavirem u 95 543 lidí, což je přes 16 procent obyvatel kraje. Za posledních sedm dní se relativně nejvíc lidí nakazilo v okrese Plzeň-jih. Naopak nejméně nakažených má za uplynulý týden Tachovsko a Rokycansko.

Zdravotníci zatím v kraji aplikovali 120 499 dávek vakcíny, do kraje dosud přišlo 123 145 vakcín. Alespoň jednou dávkou je očkováno 79 729 lidí, tedy 13,5 procenta všech obyvatel kraje. Oběma dávkami vakcíny je očkováno v kraji 40 770 lidí, z toho je 22 063 seniorů nad 70 let věku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, pacient, Fakultní nemocnice Plzeň, ventilace, Krajská hygienická stanice, okres Tachov, okres Rokycany, Plzeň, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po dlouhých měsících pečují ve FN Plzeň o méně než sto covidových pacientů  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.