Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dva muži dnes uprchli z plzeňského karanténního centra pro covid pozitivní bezdomovce

, aktualizováno 19. března 2021, 18:52

Dvojici bezdomovců s pozitivním testem na covid se dnes podařilo uprchnout z karanténního centra pro osoby bez domova, které město Plzeň zřídilo v objektu bývalé konzervatoře v městské části Doubravka. Ve středu tam město pod dohledem policie umístilo prvních sedm bezdomovců s covidem. Proti zřízení centra ve Školní ulici s kapacitou 16 osob protestovali už loni obyvatelé Doubravky i vedení obvodu. Jeden z mužů se už sám vrátil.

Cílem karanténního centra je udržet nakažené bezdomovce v izolaci od okolního světa, aby nemohli dál šířit nákazu a nepřišli do styku s dalšími lidmi. Dohled v uzamčeném areálu i okolí zajišťovala státní a nepřetržitě pak městská policie. Na chodu zařízení se podílejí neziskové organizace.

Dvojici bezdomovců ve věku 28 a 31 let se dnes podařilo uprchnout poté, co vytrhli mříže v oknech. „Jeden z mužů už se sám vrátil zpátky. Po druhém stále ještě pátráme,“ uvedla mluvčí policie Dagmar Jiroušková. Bezprostředně po incidentu nechalo město objekt uzavřít. 

„Dvě osoby dnes v rozporu s nařízenou izolací kvůli onemocnění covid-19 opustily karanténní zařízení, které pro lidi bez domova zřídilo město Plzeň na adrese Masarykova 19/Školní 1 na Doubravce. Město o tom bezprostředně informovalo policii, která se událostí zabývá. Událost město Plzeň vnímá jako politováníhodnou. Předčasným opuštěním centra se dané osoby vystavují možnosti trestního stíhání," komentovala událost mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková. 

„Ukázalo se, že město i přes apely našeho obvodu a petici občanů objekt dostatečně nezabezpečilo. Celá událost nás velmi mrzí, a to především s ohledem na obyvatele Doubravky. Vítáme následný postup města, které objekt po útěku dvou osob ihned vyklidilo a trvale uzavřelo. Osoby bez domova byly podle našich informací odvezeny zpět do domova sv. Františka. Více se k události s ohledem na vlastníka objektu a policejní pátrání nebudeme vyjadřovat,“ komentoval incident mluvčí obvodu Jan Švábek.

V karanténě skončili lidé, kteří byli pozitivně testovaní v Domově sv. Františka, noclehárně pro bezdomovce, kde byli v izolaci. „Měli jsme gentlemanskou dohodu, že pokud tam budou nejvíce čtyři, tak to zvládnou. Ale vzhledem k tomu, že v úterý přibylo k jednomu dalších pět a ve středu další, tak jsme je převezli do budovy ve Školní ulici,“ informoval ve středu radní města pro bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD).  
 

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky karanténní centrum, centrum pro bezdomovce, bezdomovci, karanténa, covid, bývalá konzervatoř, uprchlý bezdomovci, bezdomovec, COVID-19, Doubravka, domov, Plzeň, Martin Zrzavecký, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva muži dnes uprchli z plzeňského karanténního centra pro covid pozitivní bezdomovce  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.