Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Záchyt nakažlivější britské mutace koronaviru vzrostl v Plzeňském kraji z 64 procent na 81

Ve srovnání s minulým týdnem vzrostl v Plzeňském kraji záchyt nakažlivější britské mutace koronaviru, a to z 64 procent na 81 procent. Významně roste počet pozitivních záchytů u dětí ve věku 5-9 let, nejvíce mezi dětmi 1. a 2. tříd ZŠ. Zaznělo to včera večer na jednání Krizového štábu Plzeňského kraje.

„Vytíženost nemocnic v Plzeňském kraji je v tuto chvíli stále na hraně kapacit, k převážení pacientů ale v současné době nedochází. Celkem je ve všech nemocnicích v kraji hospitalizováno 479 pacientů s covid-19, z toho na JIP 89 a 390 na standartních lůžkách,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Rezervu podle koordinátora lůžkové péče Jana Beneše mají nemocnice průběžně 60 – 70 lůžek standartní péče, a to díky významné reprofilizaci jak ve FN Plzeň tak v Mulačově nemocnici. Ve srovnání s předchozím týdnem je denní nárůst příjmu pacientů 7, ale vzhledem k nárůstu pozitivních osob se toto odrazí v obsazenosti nemocnic během týdne až dvou.

Plzeňský kraj se podle ředitele KHS Plzeň Michala Bartoše v posledním týdnu potýká se skokovým nárůstem pozitivních osob. V týdnu od 12. – 18. 2. byl počet pozitivních osob 5 289, denně tak tneto týden přibývá přes 1000 pozitivních nálezů. Nejvyšší nárůst byl včera, jednalo se o 1179 nových případů! Dosud byl denní nárůst zhruba 700 nálezů. 

Dodávky vakcín celkem k 18. únoru: Pfizer 5 460 lahviček – vyočkováno 25 469 dávek. Moderna 70 lahviček – vyočkováno 356 dávek. AstraZeneca 120 lahviček – vyočkováno 140 dávek.

Celkem je v kraji vyočkováno 25 965 dávek vakcín. Druhou dávku dostalo 10 725 osob. Na příští týden je připraveno doočkování druhou dávko pro 1 750 osob, pro první dávku je připraveno 5 325 dávek. Očkování první dávkou bude pokračovat ve skupině 80+ a doočkování zdravotníků. Ve skupině 80+ je druhou dávkou očkováno 3 373 osob, celkem v této skupině bylo vyočkováno 8 840 dávek.

„Praktičtí lékaři jsou připraveni se zapojit do očkování, v Plzeňském kraji je připraveno zhruba 200 praktických lékařů. Očkovat deklarují denně 10 -15 pacientů. V současné době je důležité, aby jim byl zpřístupněn centrální rezervační systém,“ uvedla mluvčí kraje Eva Mertlová.  

Školy stále s otazníkem

V tuto chvíli probíhají jednání k otevření škol a testování žáků od 1. března. Podle ředitele KHS Michala Bartoše jednoznačně vyžaduje Plzeňský kraj přesně stanovenou metodiku testování ze strany ministerstva školství, aby nedošlo ke sporům s rodiči, kteří testování dětí odmítají. Zásadní je také nastavení očkování pedagogů tak, aby bylo možné začít je očkovat před otevřením škol.

Epidemická situace ve školách a školských zařízeních v Plzeňském kraji vzhledem k nárůstu pozitivně testovaných dětí ve věku 5-9 let není stabilní. Otevření škol by proto mohlo již tak závažnou epidemickou situaci v Plzeňském kraji, na kterou navazuje vytíženost nemocnic, významně zhoršit.

Hraniční přechod Rozvadov a testování

Situace na hraničním přechodu Rozvadov je výrazně klidnější. V současné době se tam netvoří kolony vozidel. Plzeňský kraj ve spolupráci se Záchrannou službou Samaritánů ČR Praha-západ a společností Scimed Biotechnologies posílil testování přímo na hraničním přechodu, v obci Rozvadov. Také stávající testovací místa v Tachově, Domažlicích, Stodě a Sušici rozšířila víkendový provoz i na neděli.

Bohužel se stále objevují případy, a to v desítkách, kdy se zájemci o testování registrují na více místech, registrovaný termín pak neruší a nepřijdou na odběr.  Tím vzniká nevyužitý prostor pro ty, kteří testovat potřebují, ale v systému to možné není.

Problém s řidiči kamionů v tuto chvíli nevzniká, na území ČR jsou aktuálně vpouštěni pouze ti s platným testem, aby mohli tranzitně projíždět přes ČR a netvořili tak fronty na hranicích kvůli testování do sousedního Německa.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NPK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, krizový štáb, lůžková kapacita, Plzeňský kraj, nemocnice, pacient, Česko, Rozvadov, Ilona Mauritzová, Jan Beneš, ODS, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchyt nakažlivější britské mutace koronaviru vzrostl v Plzeňském kraji z 64 procent na 81  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.