Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Agresivní britská mutace viru řádí v Plzeňském kraji, počty nakažených opět stoupají

, aktualizováno 16. února 2021, 16:29

Za pondělí hygienici evidují v Plzeňském kraji 779 nových případů lidí s pozitivním testem na koronavirus, což je o čtvrtinu víc než o týden dřív. V posledních týdnech se tempo růstu nových případů zvyšuje, podle hygieniků je v kraji poměrně velký podíl nakažených britskou mutací viru, která se šíří rychleji. Krajské nemocnice teď mají největší množství covid pacientů od začátku pandemie.

Podle informací krajské hygienické stanice je v kraji aktuálně 7703 nemocných a v nemocnicích dál ubývají volná lůžka pro pacienty s nemocí covid-19. V souvislosti s covidem-19 zemřelo v kraji 966 lidí, v pondělí přibylo dalších pět úmrtí. V únoru dosud zemřelo kraji 143 lidí.

Nejvíce nemocných je v Plzni (2200), následuje Klatovsko (1177), severní Plzeňsko (1051), Tachovsko (980), Domažlicko (848), Rokycansko (733) a jižní Plzeňsko (708). Od začátku pandemie se v kraji uzdravilo 51 435 nakažených. osob

V nemocnicích klesají počty volných lůžek. Například Fakultní nemocnice Plzeň dnes pečuje o 223 lidí s covidem-19, což je proti pondělku nárůst o 13 a o 31 víc než před týdnem. Šedesát pacientů je na lůžkách intenzivní péče, z toho je 26 napojeno na umělou plicní ventilaci a jeden na mimotělní okysličování krve přístrojem ECMO, informuje dnes nemocnice.

Podle ministerstva zdravotnictví je v kraji volných 32 ze 174 lůžek JIP/ARO, jen jedno je ale volné pro covidové pacienty. Upravená intenzivní lůžka s umělou plicní ventilací pro covidové pacienty jsou volná poslední čtyři z 60. Standardních lůžek je není obsazeno 372 z 1257, žádné volné ale není určeno pro covidové pacienty. Takzvaně reprofilizovaných standardních lůžek pro nemocné s koronavirem zůstalo volných 52 ze 424.

Krajské nemocnice zaplnili covid pacienti

V nemocnicích Plzeňského kraje vzrostl počet pacientů, kteří se léčí z onemocnění covid-19, a to na nejvyšší číslo od počátku pandemie. Dnes dopoledne jich bylo v nemocnicích akutní péče hospitalizováno 173, z nichž 20 bylo na lůžkách intenzivní péče.  Vzrostl i počet nemocných zdravotníků na 42.  

"Situace je nejhorší od jara loňského roku. Roste počet příjmů pacientů s těžkými dýchacími potížemi ze spádových oblastí našich nemocnic, a pokud to je jen trochu možné, nadále se snažíme odlehčit přeplněným nemocnicím v Karlovarském kraji," říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. 

Bohužel mezi covid+ pacienty přibývají lidé středního i relativně nízkého věku, např. ročníků 70., 80. i 90. let a to i s těžkým průběhem nemoci. Nemoc covid ohrožuje v tuto chvíli celou populaci. Příčinou je zcela jistě významný výskyt mutací koronaviru, který situaci ještě více komplikuje a komplikovat bude.

"Z tohoto důvodu žádáme veřejnost, aby se snažila dodržovat základní hygienicko-epidemiologická opatření, zejména nošení roušek nebo lépe respirátorů a to na ústech i na nose, pravidelnou hygienu rukou a rozestupy," doplňuje mluvčí.

Nemocnice provedly v posledních sedmi dnech přes 3700 antigenních a PCR testů. Mírný pokles je způsobem tím, že řada lidí, kteří mají zarezervované termíny antigenních testů, k vyšetření nepřijdou. "Domníváme se, že se jedná o pendlery, kteří o víkendu opustili Čechy, testy už tím pádem nepotřebují, ale neobtěžovali se své objednávky zrušit. Postupně se snažíme tyto osoby identifikovat a rezervace uvolňovat, aby se mohli testovat jiní zájemci, což jsou v těchto dnech hlavně řidiči kamionové dopravy směřující do Německa," doplňuje mluvčí. 

V krajských nemocnicích se opět rozběhlo očkování první dávkou. Vakcínu už k dnešku získalo přes 4100 lidí, z nichž 1300 je již přeočkováno i druhou dávkou. V celém kraji včetně Plzně pokračuje očkování, dosud bylo spotřebováno 22 295 dávek vakcín, z toho 8236 lidí už bylo naočkováno dvěma dávkami. V pondělí bylo očkováno 1219 lidí, z toho 122 prví dávkou, ostatní dostali druhou dávku vakcíny.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, nemocnice, lůžková kapacita, pacient, Plzeňský kraj, Krajská hygienická stanice, Plzeň, Fakultní nemocnice Plzeň, okres Klatovy, Německo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Agresivní britská mutace viru řádí v Plzeňském kraji, počty nakažených opět stoupají  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.