Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Mobilní týmy očkují v Plzeňském kraji v zařízeních sociální péče

Prostřednictvím mobilních týmů spustil Plzeňský kraj očkování v zařízeních sociální péče. Klienti zařízení pro seniory jsou po zdravotnících a záchranářích další skupinou určenou prioritně k očkování proti nemoci covid-19. Za včerejšek přibylo v Plzeňském kraji 547 nových případů osob s pozitivním testem na covid. Na covidových pracovištích ve fakultní nemocnici leží 137 pacientů.

„Očkování zajištují zatím mobilní týmy EUC Kliniky v Plzni. Mimo Plzeň budou očkovat především mobilní týmy z krajských nemocnic. V každém zařízení bude probíhat očkování dle jejich prostorových možností a u imobilních klientů přímo na lůžku. Mobilní týmy zajišťují očkování pro všechna zařízení sociální péče v celém kraji bez ohledu na zřizovatele,“ uvedla mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová.

Za úterý přibylo v Plzeňském kraji 547 nových případů koronaviru, to je o sedm víc než v pondělí a o 132 méně než minulý týden v úterý. Zemřeli další tři lidé, kteří měli nemoc covid-19. S rostoucím počtem nakažených se zvyšuje obsazenost lůžek v nemocnicích, dnes je jich ale volných o něco víc než v pondělí.

Například lůžek ARO/JIP je nyní v kraji podle statistik ministerstva k dispozici 46 ze 154, pro covidové pacienty jsou určená tři, ostatní jsou pro další necovidové pacienty. Intenzivních lůžek s umělou plicní ventilací předělaných pro pacienty s covidem je v kraji volných ještě deset ze 43.

Ve Fakultní nemocnici Plzeň je dnes 144 pacientů s pozitivním testem na koronavirus, z toho jich je 137 umístěno na covidových pracovištích. "Na covid JIP lůžkách leží 40 pacientů, z toho je 21 napojeno na umělou plicní ventilaci a dva na přístroj ECMO. Lůžková kapacita je dostačující, v případě potřeby budou otevřena další covidová pracoviště," řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Z více než 4800 zaměstnanců nemocnice jich je kvůli koronaviru v karanténě nebo v izolaci 125. 

V krajem zřizovaných akutních nemocnicích bylo v úterý 135 pacientů s covidem, z toho deset na lůžkách intenzivní péče. Při vrcholu podzimní vlny pandemie v nemocnicích pečovali na začátku listopadu až o 170 covid pozitivních pacientů, informoval mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.

Aktuálně je v Plzeňském kraji 6498 neuzavřených případů nákaza s koronavirem. Od začátku pandemie se už v regionu uzdravilo z nemoci 36 573 osob. Nejvíce případů s pozitivním testem na covid má město Plzeň (2209), následuje Domažlicko (867), severní Plzeňsko (798), Tachovsko (760), jižní Plzeňsko (705), Klatovsko (694) a Rokycansko (465).  

Ohodnoť článek

Foto KÚPK

Štítky očkování, vakcína, vakcína proti koronaviru, zařízení sociální péče, COVID-19, Plzeňský kraj, pacient, nemocnice, Plzeň, EUC a.s., Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mobilní týmy očkují v Plzeňském kraji v zařízeních sociální péče  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.