Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Magistrát zklidňuje vášnivé diskuse kolem budování karanténního místa pro bezdomovce

Obrovskou vlnu emocí vyvolala informace o tom, že město zřizuje v budově bývalé konzervatoře v Masarykově ulici v městské části Doubravka karanténní místo pro lidi bez domova. Záměr města se ovšem nesetkal s kladným ohlasem u vedení obvodu. A na sociálních sítích se v diskusích vyrojila celá řada fám o připravovaném zařízení.   

„Jako člen covid týmu plzeňského magistrátu se pokusím vyvrátit některé fámy a nastínit realitu. V žádném případě se nejedná o ubytovnu, nízkoprahové zařízení typu stanové městečko, nebo něco podobného. Maximální připravovaná kapacita je 16 míst. Rozhodnutí o zřízení této karantény pro lidi bez domova musí vydat Krajská hygienická stanice, pokud KHS pokyn nevydá, nebude karanténní zařízení spuštěno,“ říká David Šlouf (ODS), radní pro nakládání s městským majetkem.

„Nejde v žádném případě o zázemí pro desítky bezdomovců, jak se začalo šířit mezi občany. Chci všechny Plzeňany uklidnit, že nebudou chodem tohoto zařízení nijak obtěžováni ani zatěžováni. Osoby do objektu přiveze policie, která projede vjezdem do areálu, ten se uzavře, ze dvora pak dotyční přejdou dovnitř objektu. V prvním nadzemním podlaží budou všechna okna zajištěna tak, aby bylo možné větrat, nikoli je úplně otevřít. Ve vnitrobloku bude v nočních hodinách přítomný strážník se psem,“ vysvětlil radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD).

 Podle slov radního Šloufa mají být v zařízení umístěni pouze ti lid bez domova, kterým KHS nařídila karanténu nebo izolaci. Za umístění dotyčného do karantény zodpovídá Policie České republiky. Ta si může vyžádat spolupráci městské policie. Obě bezpečnostní složky jsou na postupu dohodnuty „Zařízení je koncipováno tak, aby pohyb osob v karanténě či izolaci byl umožněn pouze v prostorách objektu, tedy obyvatelé Plzně a zejména MO Plzeň 4 s těmito osobami nepřijdou vůbec do styku. Na dodržování všech pravidel bude dohlížet městské policie i Policie ČR. Zajištěn bude 24hodinová služba sociálních pracovníků i zdravotnického personálu,“ říká radní Šlouf.  

Vytvořením tohoto zařízení chce město chránit většinu před menšinou. „Je jistě lepší, když covid pozitivní osoba bez domova bude v karanténě či pod odborným dohledem a bezpečnostním dozorem, než aby svým volným pohybem na území města Plzně šířila nákazu nekontrolovaně dál mezi občany města. Takto budou pod odborným dohledem, stejně tak bude zajištěno i to, aby z objektu neodcházeli předtím, než budou mít karanténu ukončenou,“ konstatoval radní David Šlouf.  

Po skončení covidové krize bude toto zařízení uzavřeno, dlouhodobě se počítá se s využitím objektu pro účely nové radnice MO4. Radní dodal, že město dělá maximum pro to, aby provozem zařízení nebyli nijak obtěžováni a zatěžováni občané Plzně a zejména pak obyvatelé Doubravky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky karanténní centrum, centrum pro bezdomovce, bezdomovci, karanténa, bývalá konzervatoř, Doubravka, bezdomovec, Krajská hygienická stanice, Plzeň, Policie České republiky, ODS, Martin Zrzavecký, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Magistrát zklidňuje vášnivé diskuse kolem budování karanténního místa pro bezdomovce  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.