Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zaveďte osobní lockdown a nevěřte dezinformačním webům, vyzývají vědci

„Zaveďte osobní lockdown.“ Epidemiolog Petr Smejkal, biochemik Jan Konvalinka a další vědci pod záštitou rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka vydali mimořádnou výzvu, ve které apelují na českou veřejnost, kterou vyzývají k zodpovědnému chování. Nakažených koronavirem přibývá a bez změny chování veřejnosti se situace nezmění.

„V pondělí byl rekordní počet nově hospitalizovaných, a to téměř 400. Od začátku září do dnešního dne kopíruje s naprostou přesností exponenciální růst. Exponenciálně roste i počet kritických případů a zároveň exponenciálně roste počet nakažených lékařů a sester. Toto vše znamená, že opatření zavedená v průběhu září nefungovala nebo spíše nebyla dodržována tak, aby fungovala,“ píše se v mimořádné výzvě vědců.

Podle vědců je situace kritická a vyžaduje osobní zodpovědnost každého jedince. „Mezi lidi vycházejte jen v nejnutnějších případech – například péče o blízké. Neshlukujte se. Minimalizujte fyzický kontakt se všemi lidmi mimo vaši domácnost,“ píší vědci a dodávají: „Pokud musíte výjimečně mezi lidi, noste roušku přes nos a ústa ve všech vnitřních prostorách a venku v místech, kde nemůžete od všech ostatních lidí udržet vzdálenost dva metry. Virus se šíří hlavně v kapénkách a po jejich vysušení ve formě aerosolu. Kontakt s nimi je třeba zastavit buď vzdáleností nebo kusem látky.“

Vědci jedním dechem dodávají, že je na čase začít brát situaci vážně. „Nevěřte dezinformačním webům a konspiračním teoriím, které riziko zlehčují či popírají,“ žádají.

Vědci: Přetížení nemocnice se blíží

Podle výzvy multioborového panelu se téměř jistě blíží přetížení zdravotního systému, u malých nemocnic v horizontu dní, u velkých v horizontu týdnů. Jako důsledek bude omezena i standardní zdravotní péče. Ve své studii o tom mluví i Ústav zdravotnických informací a statistik. Podle jejich závěrů dojde i při tom nejoptimističtějším scénáři k naplnění nemocnic na konci října.

Statistici vytvořili tři reálně hrozící scénáře odvíjející se od reprodukčního čísla, která určuje kolik lidí ve svém okolí člověk pozitivní na covid-19 nakazí. Při realistickém scénáři, kdy se reprodukční číslo bude pohybovat na hodnotě 1,2, bude na konci měsíce v nemocnicích 4539 osob nakažených koronavirem. Rizikový scénář s reprodukčním číslem 1,4 by znamenal 8 067 hospitalizovaných osob a vysoce rizikový scénář s reprodukčním číslem 1,5 více než 10 tisíc pacientů v nemocnicích.

Jen pro porovnání, nyní je reprodukční číslo asi 1,4. Tedy i za hranicí nejčernějšího scénáře. O tomto tématu jsme informovali už v průběhu týdne.

Volné kapacity on-line

Aktuální kapacity zdravotnických zařízení zveřejňuje na svém webu Hlídač státu. Právě kvůli nárůstu osob pozitivních na nákazu koronavirem částečně omezují jihočeské nemocnice operace naplánované do konce října. Nemocnice se tímto krokem snaží s předstihem získat kapacitu pro nakažené pacienty.

„S přiměřeným předstihem tak získáme rezervní kapacitu pro pacienty s COVID-19, kteří do nemocnic přijdou ve větším počtu v druhé polovině října. Na konci minulého týdne přistoupila k postupnému omezování plánovaných výkonů Nemocnice Tábor a Nemocnice Písek,“ shrnula předsedkyně holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová.

Pokud nedojde k dramatické změně chování, může mít podle odhadů autorů výzvy vědců epidemie 5 tisíc až 15 tisíc obětí do konce roku. „Je velké riziko, že Česká republika bude následovat italský či newyorský scénář, lékaři budou nuceni rozhodovat, kdo dostane péči a kdo ne,“ uzavírají vědci.

Počet nakažených bude stoupat

Nakažení novým typem koronaviru budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) přibývat ještě deset dní až dva týdny. Kapacity pro ně v nemocnicích se už podařilo zdvojnásobit. Prymula to dnes řekl na tiskové konferenci. Na konci měsíce by podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška v optimističtějším scénáři mohlo potřebovat nemocniční péči 5000 lidí a v horším scénáři až 1000 intenzivní péči. Podle koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého budou nejbližší týdny velmi těžké, ale kolaps zdravotnictví nehrozí.

„Pokud by se neprojevila přijatá opatření, ve druhé polovině října se nakazí 200 tisíc až 250 tisíc lidí," uzavřel Dušek.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZSČR | Zdroj zachranmecesko.cz, ČTK, MZČR

Štítky výzva, koronavirus, Zachraňme Česko, nemocnice, Roman Prymula, COVID-19, Vojtěch Petráček, Jan Konvalinka, Petr Smejkal, České vysoké učení technické v Praze, základní reprodukční číslo, Ladislav Dušek, Zuzana Roithová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaveďte osobní lockdown a nevěřte dezinformačním webům, vyzývají vědci  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.