Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

S covidem leží v plzeňské fakultní nemocnici 65 pacientů, operativa se mírně utlumuje

Celkem 65 pacientů s nemocí covid-19 leží aktuálně v plzeňské fakultní nemocnici. To je dosud největší počet lidí s tímto onemocněním, o které nemocnice najednou pečovala. Před týdnem jich bylo 48. Na jednotkách intenzivní péče (JIP) je kvůli vážnějšímu průběhu nemoci 18 lidí, šest nemocných je napojeno na umělou plicní ventilaci. Volné je jedno JIP lůžko, nemocnice je připravena kapacity v případě potřeby navyšovat.

"V tomto týdnu bylo otevřeno další covidové pracoviště ve FN Bory, současné oddělení dlouhodobé intenzivní péče, kde je k dispozici pět JIP lůžek. V případě potřeby bude příští týden otevřena další stanice v covidovém pavilonu, v pořadí již třetí stanice v tomto pavilonu," řekla mluvčí nemocnice Gariela Levorová.

FN Plzeň podle ní omezuje operativu. "Z důvodu útlumu zájmu veřejnosti o některé druhy plánovaných operačních výkonů jsme omezili plánovanou operativu, například operace mandlí u dětí, a z těchto důvodů byla uzavřena jedna ze dvou stanic ORL a oddělení plastické chirurgie," řekla Levorová. Akutní zákroky těchto odborností se normálně provádějí. Onkologické operace zůstávají bez omezení. Nemocnice zároveň utlumuje plánované operace průřezově všemi odbornostmi. V nemocnici se průběžně restrukturalizuje lůžkový fond ve prospěch standardních i JIP lůžek pro pacienty s nemocí covid-19.

Kromě FN Plzeň jsou pacienti s covidem i v akutních krajem zřizovaných nemocnicích v Klatovech, Domažlicích, Stodu a Rokycanech, kde je kolem 20 pacientů. "Nemocnice mají v tuto chvíli dostatečné kapacity pro hospitalizaci i dalších pacientů. Okamžitě je k dispozici do 30 lůžek, ale v případě potřeby a na základě požadavků krajského koordinátora lůžkové péče o covidové pacienty jsme připraveni zřídit další lůžka, a to jak standardní, tak i intenzivní, popřípadě standardní lůžka s přístrojovým vybavením plicní podpory," uvedl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

V Plzeňském kraji za uplynulý týden testy prokázaly 1516 nových nákaz koronavirem. Ve čtvrtek přibylo v kraji podle údajů ministerstva zdravotnictví rekordních 308 prokázaných nákaz. Podle informací krajských hygieniků je aktuálně v kraji 3045 nemocných, nejvíce je jich v Plzni (1130), dále pak na severním Plzeňsku (639) a na jižním Plzeňsku (549). Klatovsko má 317 nemocných, Domažlicko 172, Rokycansko 128 a Tachovsko 110. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, fakultní nemocnice, počet pacientů, volná lůžka, pacient, nemocnice, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeňský kraj, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S covidem leží v plzeňské fakultní nemocnici 65 pacientů, operativa se mírně utlumuje  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.