Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Od čtvrtka budou povinné roušky ve vnitřních prostorách v celém Česku a také ve firmách

, aktualizováno 9. září 2020, 15:11

Od čtvrtka bude povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé České republice. Na twitteru to dnes uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podrobnosti jeho úřad vydá během dne. Chránit si ústa a nos je v současnosti nutné při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení. V Praze pak ode dneška povinnost platí i v obchodech a nákupních centrech a na poštách.

"Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci jsem dnes ráno svolal mimořádné jednání Centrálního řídícího týmu Chytré karantény. S odborníky jsme se shodli, že od zítra (čtvrtka) zavedeme povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé ČR. Podrobnosti vydáme v průběhu dne," uvedl ministr Adam Vojtěch.

Povinnost nosit roušky bude od čtvrtka platit i ve firmách. Zaměstnanci vykonávající práci na jednom místě, například v kanceláři, s minimálně dvoumetrovým rozestupem od dalších osob ji mít nemusí. Na dnešní videokonferenci s novináři to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Naopak výjimku z nošení roušek budou mít podobně jako na jaře malé děti, mateřské školy, osoby s duševní poruchou, lidé při konzumaci jídel a nápojů nebo sportovci v době tréninku a zápasu.

V úterý přibylo v Česku rekordních 1164 potvrzených případů nákazy koronavirem, dosavadním maximem bylo pátečních 796 případů. Rekordní je také počet aktuálně nemocných, kterých je 9272.

Hlavní epidemiolog pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal v Radiožurnálu řekl, že opatření je v tuto chvíli nutné. "Nemůžeme nedělat nic už," uvedl. Opatření podle něj přišlo "tak akorát". "Doufejme, že přišlo včas," dodal. Připomněl, že mnozí epidemiologové už v létě volali po tom, že by se nemělo od roušek upouštět. Pokud nynější opatření nebude mít efekt, Smejkal nevylučuje, že Česko bude muset přistoupit k dalším opatřením, ne nějak drastickým. "Je to pořád o třech věcech - roušky, distanc a mytí rukou, nic nového nemáme," uvedl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky roušky, nařízení, koronavirus, mhd, obchody, vnitřní prostory, úřady, Česko, rouška, Adam Vojtěch, ANO 2011, Praha, Petr Smejkal, Chytrá karanténa, Institut klinické a experimentální medicíny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od čtvrtka budou povinné roušky ve vnitřních prostorách v celém Česku  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.