Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Koronavirus v Česku: Protestní akce i kritika vlády za zrušení superhrubé mzdy

, aktualizováno 30. srpna 2020, 23:05

Nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku sice v sobotu zpomalil z pátečních skoro pěti stovek na 319, ale podíl případů na množství provedených testů byl nejvyšší za měsíc. Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo zaznamenáno 24.198 případů covidu-19. Zhruba tři čtvrtiny nakažených se vyléčily a 423 jich zemřelo. Počet aktuálně nemocných v sobotu překonal 6000 a je nejvyšší od začátku epidemie v Česku. V Plzeňském kraji za víkend přibylo 21 nakažených.

O víkendu pravidelně nárůsty počtu nakažených klesají kvůli menšímu množství provedených testů na koronavirus. Počet testů se v sobotu oproti pátku propadl skoro o polovinu na zhruba 5500. Podíl pozitivních vzorků na celkovém množství testů tak navzdory zpomalení nárůstu případů nemoci stoupl. Podíl případů nákazy na počtu testů rostl postupně celý týden.

Podle údajů Krajské hygienické stanice v Plzni přibylo během víkendu 21 nakažených, celkově se v našem regionu potvrdila nákaza u 1061 lidí, aktuálně se u nás léčí 231 pacientů, 21 lidí s nemocí covid-19 zemřelo. 

Události v Česku

Odpůrci plošného povinného nošení roušek uspořádali protestní akci na pražském Palackého náměstí před budovou ministerstva zdravotnictví. Podle odhadu se jich tam sešla více než stovka. Protesty se chystají také zítra v Plzni.

Hygienici stíhají trasovat do 400 nových případů koronavirové nákazy za den. Po posílení hygienických stanic a zapojení mediků a díky provozu informační linky 1221, která má fungovat od 1. září, by se mělo pak zvládat trasování u 750 nových nakažených denně.

Zrušení superhrubé mzdy? Nepromyšlený krok

Zrušení superhrubé mzdy a zavedení dvou sazeb daně z příjmu není od vlády promyšlený krok, který navíc ohrožuje vývoj a udržitelnost veřejných financí. Vláda by se měla spíše soustředit v souvislosti s dopady pandemie koronaviru na snižování nejistoty ohledně dalšího vývoje. Ta totiž velkou měrou přispívá k negativnímu vývoji ekonomiky. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce se na tom shodli guvernér ČNB Jiří Rusnok, předsedkyně komise pro spravedlivé důchody ministerstva práce a sociálních věcí a členka KoroNERV-20 Danuše Nerudová a ekonom CERGE-EI Filip Matějka. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, Česko, superhrubá mzda, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, Plzeň, pandemie covidu-19, Jiří Rusnok, Danuše Nerudová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus v Česku: Protestní akce i kritika vlády za zrušení superhrubé mzdy  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.