Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Koronavirus ochromil chirurgii FN Plzeň, onemocněla pracovnice operačních sálů

V omezeném provozu funguje chirurgie v plzeňské fakultní nemocnici na Lochotíně. Důvodem byl pozitivní test na COVID-9 u jedné pracovnice Centrálních operačních sálů. Do domácí karantény musely desítky zaměstnanců nemocnice, ať už se jednalo o lékaře, sestry a další personál, který mohl přijít do styku s infikovanou pracovnicí.

Aktuálně bylo v Plzeňském kraji v sobotu odpoledne 208 osob s pozitivním testem na koronavirus. Jeden pacient zemřel. Hygienici provedli odběry u 3384 lidí. V nařízené karanténě je 451 osob. Nejhorší situace je na Domažlicku, kde je 114 nemocných, Plzeň město (40), Klatovsko (15), Tachovsko (14), jižní Plzeňsko (13), severní Plzeňsko (10), Rokycansko (2). Ve fakultní nemocnici je 15 pacientů s koronavirovou nákazou, z toho šest na ventilátoru, ve vážném stavu. S podezřením na nákazu COVID-19 je v nemocnici dalších 19 pacientů.  

Žena, u které hygienici diagnostikovali koronavirus byla naposledy v práci 27. března. Od čtvrtka jsou podle informací mluvčí fakultní nemocnice Gabriely Levorové v domácí karanténě všechny kontakty infikované pracovnice na daném pracovišti. Z 66 zaměstnanců operačních sálů je v karanténě 24 osob. Jsou mezi nimi instrumentářky i další pomocný personál.  

Do karantény ovšem muselo 21 lékařů z Chirurgické kliniky a Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, včetně sedmi anesteziologických sester. Chirurgie i nadále zajišťuje operativu akutních případů, kapacita je částečně omezena. Další chirurgické pracoviště má fakultní nemocnice ve svém borském areálu, tam jede provoz bez omezení.   

Pozitivní test na kronaviris oznámil v pátek odpoledne takí hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD). Nemoc COVID-19 u něj potvrdil až opakovaný test. První test podstoupil už koncem minulého týdne a v pondělí oznámil, že byl negativní. Protože na sobě ale pociťoval příznaky nemoci, nechal si udělat další test, který byl pozitivní.

Ještě předtím se ovšem hejtman setkal s celou řadou klíčových osob z různých institucí, navštícvil například i domov pro seniory v Janovicích. Byl také na jednání krizového štábu. Do karantény museli teď nově i ředitelé krajských nemocnic, šéf krajské hygienické stanice, vysoce postavení policisté a zřejmě se karanténě nevyhnou ani někteří novináři a další politici. Už druhá karanténa čeká i některé radní kraje. Někteří politiků z okruhu hejtmana označili jeho jednání za nezodpovědné a bezohledné. 

Už dříve oznámili pozitivní testy i dva členové krajské rady Radka Trylčová (ODS) a Zdeněk Honz (ČSSD). dále pozitivní na COVID-19 také senátor a starosta Vejprnic Pavel Karpíšek (ODS). Ten onemocnění potvrdil tento týden. Jedná se partnera zmíněné radní Radky Trylčové.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, fakultní nemocnice, chirurgie, karanténa, operační sál, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeňský kraj, Lochotín, Radka Trylčová, ČSSD, ODS, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus ochromil chirurgii FN Plzeň, onemocněla pracovnice operačních sálů  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.