Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Vedení města Plzně přitvrdilo podmínky, ochranné pomůcky shání vlastními silami

Vláda nás opět nechala na holičkách, razantně se přitvrzují podmínky pro fungování pobytových zařízení sociálních služeb, ale slibované vládní dodávky ochranných pomůcek zoufale váznou, to prohlásil primátor Plzně Martin Baxa (ODS). Město si proto muselo pomoci samo.

„Nemůžeme nechat bezbranné naše seniory i obětavý personál v těchto zařízeních, a proto jsme přikročili k razantnímu kroku. V tuto chvíli máme jako město Plzeň z několika zdrojů objednáno více než 100 tisíc respirátorů třídy FFP2,“ prohlásil primátor Martin Baxa.

Technickému náměstkovi primátora Pavlu Šindelářovi (ODS) se podařilo zajistit ochranné pomůcky pro strategicky důležitou městskou firmu, kterou je Vodárna Plzeň. „Svých kontaktů využila také na zajištění první dodávky ochranných prostředků radní Lucie Kantorová (ANO). Jiní kolegové zprostředkovali pro město kontakty na další dodavatele. Snad alespoň něco z toho vyjde,“ doufá primátor Baxa.

Podle údajů hygieniků bylo na území Plzeňského kraje ve středu ráno 121 osob s pozitivním testem na COVID-19. Nejvíce nemocných má Domažlicko, kde je hlášeno 59 případů, Plzeň má 24, Tachovsko 12, Klatovsko devět a severní Plzeňsko sedm pacientů s COVID-19. Zatím jediný případ je n Rokycansku.  

V plzeňských pobytových zařízeních sociálních služeb zatím nezjistili ani jeden případ onemocnění COVID. Platí tam přísná režimová opatření, jejichž cílem je ochránit klienty i zaměstnance před možnou nákazou. Už několik týdnů jsou zakázány návštěvy, neprobíhají společné akce, minimalizuje se možnost potkávání personálu, mapují se rodinné situace zaměstnanců, zda nepřišli do kontaktu s nakaženou osobou, kompletně se dezinfikují prostory, stejně tak se dezinfikují například i nákupy pro klienty a připravují se možné krizové varianty.

Zajištění ochranných pomůcek pro veškeré pobytové a terénní služby na území města Plzně koordinuje Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně. „Náš odbor sociálních služeb úzce spolupracuje s poskytovateli v rámci krizového režimu. Od státu také distribuuje ochranné prostředky pro obce v okresech Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň-sever a Rokycansko. Poskytuje součinnost Krajskému úřadu Plzeňského kraje, zodpovídá telefonické a emailové dotazy veřejnosti, zaměstnanci šijí látkové roušky, ale též sbírají od kolegů a veřejnosti již ušité roušky, které dále distribuují do nejpotřebnějších míst,“ přiblížil Martin Baxa, primátor města Plzně.

„Zaměstnanci sociálních služeb na území města mají před sebou možná ty nejtěžší služby v jejich životě Často na úkor osobního života tráví v sociálních zařízeních s klienty i vlastní volný čas a snaží se jim především zpříjemňovat dny v uzavřených zařízeních. Máme obrovské štěstí na lidi v těchto exponovaných pozicích, kteří perfektně zvládají své manažerské role,“ uvedla náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková (ANO).

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky koronavirus, omezení, Plzeň, roušky, respirátory, primátor, senioři, sociální péče, ústavy, ochranná pomůcka, Martin Baxa, sociální služby, ODS, ANO 2011, Plzeňský kraj, Pavel Šindelář, VODÁRNA PLZEŇ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení města Plzně přitvrdilo podmínky, ochranné pomůcky shání vlastními silami  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.