Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Záchranářům z Plzeňského kraje dramaticky docházejí zásoby roušek a obleků

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje (ZZS) obdržela ve čtvrtek od zřizovatele stovky roušek včetně těch nejbezpečnějších s nanovlákny. Dodávka stovek kusů vydrží zdravotníkům v první linii několik dnů. Ve středu odpoledne už byly zásoby ZZS takřka vyčerpané. Další ochranné prostředky by měly přijít ještě odpoledne.

"Naše situace se zlepšila, takže děkujeme, děkujeme. Středeční zásoba už se hodně tenčila,“ uvedl Martin Brejcha z krajské záchranné služby. Podle Brejchy dostali zdravotníci ZZS i špičkové ústenky s nanotechnologií, která zajistí maximální ochranu. Pokryjí akutní potřeby záchranářů, dodal.

„Spustili jsme výrobu roušek ve větším množství. Otevřeli jsme dvě dílny v našich učňovských zařízeních v Plzni na Křimické a v Plané,“ informoval hejtman Josef Bernard (ČSSD). Pracují tam učni a učitelé. Kraj tam nutně potřebuje další švadleny. „Jsme schopni jim i zajistit stravu a nějakou odměnu i případně ubytování,“ uvedl hejtman.

Roušky kraj dodává také do dětských domovů a sociálních ústavů. „Budeme nabídku rozšiřovat. Látky máme dost. Vím, že šijete většinou všichni podomácku, děkuji vám,“ řekl hejtman. Dobrovolníci se mají stále kraji hlásit, hlavně zdravotníci, sestřičky a sociální pracovníci. „Děláme si databázi pro případ, že by infekce eskalovala,“ konstatoval. Kromě švadlen a několika zdravotníků už poskytl kraj čtyři dobrovolníky do rozšířeného call centra hygienické stanice, které zřídil ve své budově.

Kraji citelně chybí polypropylenová nepropustná látka na ochranné oděvy. „Mám strach, protože máme asi 400 oděvů typu tyvek. Záchranka jich spotřebuje docela dost,“ řekl hejtman. Pár stovek jich ještě krajské dílny ze zbytků materiálu ušijí. Chybějí také nepropustné ochranné brýle bez větrání, podobné jako lyžařské.

Letadlo s desetitisíci respirátory, které objednal kraj minulý víkend z Evropy, zatím do Prahy nedorazilo. „Chvilku před půlnocí jsme finalizovali záruky pro dodávky,“ vysvětlil Bernard.

Připravená jsou čtyři místa pro stacionární odběry u krajských nemocnic, první dnes otevře v Rokycanech. „Pouze pro ty, které schválí a objedná krajská hygiena,“ řekl hejtman. Dosud kraj odběry zvládá třemi sanitkami. V kraji už bylo odebráno 800 odběrů vzorků na COVID-19, pozitivně testovaných je zatím 16 lidí. Kromě polského řidiče kamionu se všichni ostatní vrátili z Itálie, Rakouska nebo Španělska.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky vláda, koronavirus, omezení, Plzeň, krajský úřad, Plzeňský kraj, roušky, respirátory, rouška, oblečení, zdravotnický pracovník, Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, Josef Bernard, Krajská hygienická stanice, ČSSD, Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranářům z Plzeňského kraje dramaticky docházejí zásoby roušek a obleků  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.