Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Cestující neplatí jízdné v autobusech v Plzeňském kraji, zavádí se prázdninový provoz

Cestující ve veřejné autobusové dopravě dotované Plzeňským krajem nemusí aktuálně platit jízdné. Cílem snížit riziko kontaktu pasažérů s řidičem na minimum. Autobusy v regionu také přecházejí od 18. března na prázdninový provoz. Potvrdil to hejtman kraje Josef Bernard (ČSSD).

„Nevyžadujeme aktuálně placení ve veřejné dopravě, přední dveře u řidičů budou zavřené. Nástup a výstup bude pouze zadními dveřmi. Chceme, aby se cestující chovali tak, aby nesahali na platební terminály, aby neplatili řidiči, nechtěli po něm jízdenky. Nastoupí se zadními dveřmi a jede se. Cestující se nestarají o placení jízdného. Máme mimořádnou situaci. Je třeba stoprocentně ochránit řidiče,“ vysvětlil hejtman Josef Bernard.

Z důvodu zesílených opatření ohledně omezení šíření onemocnění způsobené novým druhem koronaviru přechází linky v závazku veřejné služby Plzeňského kraje od 18. března 0:00 2020 do odvolání na prázdninový provoz. Zároveň je omezen na vybraných linkách provoz o víkendu či v podvečerních hodinách. Daná opatření reagují i na omezený počet řidičů. Autobusovou dopravu v současné době zajišťuje pro Plzeňských kraj 11 dopravců.  

Další opatření chystají podle slov hejtmana i provozovatelé železničních spojů. Ve vlacích se nebudou prodávat jízdenky. Ty by se měly nakupovat zejména on-line.

Ve vozech plzeňské MHD zůstávají také uzavřené přední dveře, zrušil se prodej jízdenek u řidiče. Město neplánuje omezení rozsahu dopravy. Zdarma teď parkuje na všech místech v Plzni. „V průběhu se vypnuly parkovací automaty ve všech parkovacích zónách na území města Plzně. Parkování ve městě je tak zdarma minimálně do konce platnosti tohoto opatření. To platí do 24. března do 6:00 hodin,“ dodala mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Podobně jako je to už v jiných českých městech, také Plzeň plánuje zavést povinnost pasažérů v MHD nosit při jízdách roušku.   

Ohodnoť článek

Foto MMP

Štítky Koronavirus, doprava, Plzeňský, hejtman Bernard, autobusy, MHD, Plzeňský kraj, jízdné, Josef Bernard, ČSSD, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestující neplatí jízdné v autobusech v Plzeňském kraji, zavádí se prázdninový provoz  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.