Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Dámská volenka pro Evropskou investiční banku

V těchto dnech je v Bruselu nejdiskutovanějším tématem volba nového presidenta či presidentky nejmocnější evropské finanční instituce – Evropské investiční banky. Velký zájem o bitvu o tuto pozici vyvolala hlavně nominace dvou žen, které patří mezi těžké váhy evropské ekonomiky a politiky – Dánky Margrethe Vestagerové a Španělky Nadii Calviño.

Vestagerová vede v Evropské komisi už skoro 10 let mocné portfolio ochrany hospodářské soutěže. Jako výkonná místopředsedkyně EK má na starost i regulaci velkých technologických firem. Jen díky jejímu neúnavnému tlaku se podařilo v historicky krátké době schválit dvě stěžejní evropská nařízení v této oblasti – Akt o digitálních trzích (DMA) a Akt o digitálních službách (DSA).

Před pár dny Vestagerovou oficiálně na pozici presidentky EIB nominovala dánská vláda. To pro ni znamenalo povinnost vzít si neplacené volno v Komisi a také okamžitě přestat komunikovat se „svým“ Generálním ředitelstvím pro hospodářskou soutěž. Její portfolio v Komisi dočasně převzal belgický komisař pro justici Didier Reynders. Pokud Vestagerová uspěje, bude se hledat stabilnější řešení, pokud ne, tak se zajisté vrátí do Bruselu.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

Také druhá kandidátka Nadia Calviño prožila na Generálním ředitelství pro hospodářskou soutěž mnoho let svého profesního života ve vysokých manažerských pozicích, než se vrátila do Španělska převzít mocné ministerstvo hospodářství. O presidentskou pozici se dále ucházejí také italský ekonom Daniele Franco, bývalá polská ministryně financí Teresa Czerwińska a současný vicepresident EIB, Švéd Thomas Östros.

O nominaci se bude rozhodovat v příštích týdnech. Vítězný kandidát musí získat nejméně 68 procent základního kapitálu EIB a zároveň ji nebo jeho musí podpořit aspoň 18 z 27 členských států EU. To vyžaduje široký konsensus jak v Radě pro hospodářské a finanční věci (Ecofin) tak na úrovni Rady guvernérů EIB, zastupujících akcionáře banky, kterými jsou všechny země EU.

Za Českou republiku je členem Rady ministr financí Zbyněk Stanjura a mimochodem členkou Rady je i Nadia Calviño, reprezentující Španělsko. Realisticky rozhodnutí závisí hlavně na tlaku Francie a Německa. Pozice těchto klíčových států je zatím nejasná. Zákulisní informace hovoří o tom, že Francouzům příliš nevyhovuje Vestagerová, která v minulosti prokázala příliš velkou míru nezávislosti na přáních Francouzů, co se týče evropského směřování ochrany hospodářské soutěže.

Není vyloučeno ani překvapení ve formě zvolení některého kompromisního kandidáta. Rozhodnutí bude muset padnout nejpozději do konce letošního roku, kdy končí současný prezident EIB Werner Hoyer. Evropská investiční banka rozhoduje o masivních investicích do projektů, kterými EU realizuje své cíle. Jenom v České republice financuje každoročně projekty za více než 30 miliard korun, což odpovídá 0,5 procenta českého HDP. Projekty směřují především do podpory malých a středních podniků, modernizace energetického sektoru a do dopravní infrastruktury.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytnuto A. Musilem

Štítky glosa, ZBrusu, Aleš Musil, EU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Dámská volenka pro Evropskou investiční banku  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.