Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Fiala, Meloniová a Weber – budoucnost evropské demokratické pravice

Středeční návštěva italské premiérky Giorgie Meloniové potvrdila formování spolupráce mezi třemi významnými osobnostmi evropské pravice. Meloniová se již v únoru tohoto roku potkala s Manfredem Weberem, předsedou Evropské lidové strany (EPP) v Evropském parlamentu. S ním se nedávno potkal i český premiér Petr Fiala a zjevně si velmi porozuměli a to i v myšlence postupného sbližování dvou evropských demokratických stran – EPP a Evropských konzervativců a reformistů (ECR), jejíž jedním ze spolu zakládajících členů je i Fialova ODS.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

Zatímco EPP se po zvolení Webera do čela EPP výrazně posunuje doprava, ECR pod vedením Poláka Ryszarda Legutka se posunuje k vyhraněnému národnímu konzervatizmu s ostrou kritikou liberální demokracie. Legutko a spol. naopak jakoukoli spolupráci s EPP vylučují. ECR je nepřijatelná jako potencionální evropský koaliční partner nejen pro evropské socialisty a zelené, ale i pro progresivisticko-liberální Macronovu frakci v Evropském parlamentu Renew Europe. Ta požaduje budoucí evropskou smlouvu o vytvoření „proevropské koalice“, která by rozhodovala o všech nejvyšších funkcích EU, tedy nejenom o předsedovi Evropské komise a předsedovi Evropského parlamentu, ale i vysokém představiteli pro zahraniční politiku, šéfovi ECOFINu, Evropské investiční banky a tak dále.

Čeští europoslanci, zastoupení v ECR, preferují myšlenkou výrazného posílení ECR po volbách do Evropského parlamentu v květnu příštího roku a o jakémkoli „přestupu“ nechtějí slyšet. Jedním z argumentů je i fakt, že Weberova domovská strana, bavorská CSU, vyjádřila silné pochybnosti o správnosti evropských politických „námluv“ mezi Meloniovou a Weberem. Meloniová je dlouhodobě kritizovaná za svou tvrdou migrační politiku a údajný sklon k fašismu v minulosti. K její cti je nutno přičíst, že se za dobu, co je premiérka, výrazně posunula z kritického postoje vůči Evropské unii k pragmatickému evropanství neboli eurorealismu. Stejně jako Petr Fiala a Manfred Weber si uvědomuje, že jedinou cestou nápravy chyb EU je cesta eurorealismu, spočívající v drobné a systematické práci v rámci evropských institucí, především pak v Evropské komisi, která jako jediná má právo zákonodárné iniciativy. Důležitá je také spolupráce na mezivládní úrovni a budování zájmových koalic namísto ideologizace a pozérství.

Meloniová a Fiala mají navíc i jednu společnou zkušenost na národní úrovni, a to že vládnou v koalicích s politickými stranami, zastoupenými v EPP i v ECR.  A pro oba je to docela pozitivní zkušenost. Zjevně existuje docela velký průsečík společných evropských politických priorit, které jim umožňují vládnout na národní úrovní a otevírají možnost si to zkusit i na úrovni evropské. Je to především výrazná podpora Ukrajiny včetně dodávek zbraní, jednotného postupu proti Rusku včetně navyšování počtu sankcí, dodržování pravidel právního státu a další posilování NATO jako klíče ke společné evropské bezpečnosti.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce

Štítky komentář, ZBrusu, Aleš Musil, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Fiala, Meloniová a Weber – budoucnost evropské demokratické pravice  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.