Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Průměrná mzda roste. Kolik lidí na ni reálně dosáhne?

PR článek

Česká průměrná mzda roste všemu navzdory. Nezastavil ji ani koronavirus. Na západ ale stále nemáme. Přečtěte si, jaká byla průměrná hrubá mzda v roce 2020 a kolik Čechů na ni reálně dosáhne.

Průměrnou mzdu je třeba brát jako orientační hodnotu, neboť přes 60 % lidí na ni nikdy nedosáhne. Reálnější údaje poskytuje tzv. medián, který reprezentuje hodnoty přesně uprostřed mzdového spektra. Jeho růst víceméně kopíruje růst průměrné mzdy, ale zpravidla je o pár tisíc nižší. Nejpřesnější údaje související se mzdou vám vypočítá mzdová kalkulačka.

Ještě v roce 2018 se noviny hemžily titulky jako: Mzdy rostou nejrychleji za posledních 15 let nebo Průměrná mzda v Česku překročila 30 tisíc. Od rekordu desetiletí však růst průměrné mzdy zpomalil. Nakonec přišla koronavirová krize a vše začalo vypadat bledě. Navzdory ekonomickým potížím se ale průměrná hrubá mzda Čechů dere stále výš.

Průměrná mzda se na konci roku vyhoupla ke 39 tisícům

Ve třetím čtvrtletí roku 2020 činila průměrná mzda 35 435 Kč a její nárůst byl oproti předešlým obdobím minimální. Ke konci roku se ale zvýšila na 38 525 Kč. Medián přitom činil 32 870 Kč.

Společně s průměrnou mzdou šly nahoru i spotřebitelské ceny, a to o 2,6 %. Mzdy tedy reálně vzrostly o 3,8 %.

Odborníci za růstem vidí vyplácení odměn zdravotníkům, vyšší platy ve školství a propouštění nízkopříjmových zaměstnanců.

Na evropský průměr zatím nemáme

Průměrná mzda se v jednotlivých státech Evropské unie výrazně liší. Nejvíce si vydělají obyvatelé Lucemburska, Dánska a Švédska, jejich platy se v přepočtu pohybují okolo 130 tisíc korun. Daleko za nimi není ani Německo, kde ve třetím kvartálu loňského roku dosáhla průměrná mzda 103 tisíc korun.

Na konci žebříčku je pak Bulharsko s 19 tisíci korunami. Celkový průměr v Evropské unii tak činí 64 tisíc korun.

Kolik lidí na průměrnou mzdu skutečně dosáhne?

V České republice dosáhne na průměrnou mzdu jedna třetina obyvatel. Ač se to nezdá, v porovnání se státy Evropské unie jde o velmi slušný výsledek.

Nejblíže k průměrné mzdě mají například osobní bankéři, policisté nebo lékaři, kteří v loňském roce získali státní odměny – a ty se pak promítly do zvýšení průměrné mzdy. V roce 2017 se k průměrné mzdě přiblížili také učitelé.

Stále je třeba mít na paměti, že se průměrná mzda počítá z hrubých výdělků. Kolik peněz a kam ze své výplaty odvádíte, si můžete spočítat pomocí mzdové kalkulačky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky průměrná mzda, medián, hrubá mzda, Moneta, Evropská unie, Česko, koronavirová krize, Německo, Švédsko, Dánsko, Bulharsko, Lucembursko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda roste. Kolik lidí na ni reálně dosáhne?  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.