Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pomoc přichází z nebe, armádní letečtí záchranáři z Líní ročně ošetří a převezou stovky pacientů

Stovky vzletů absolvují každý rok posádky Letecké záchranné služby (LZS) Armády ČR v Líních u Plzně, které zajišťují tuto službu pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Do nemocnic přepraví vrtulník s volacím znakem Kryštof 07 stovky pacientů. Z deseti stanovišť letecké záchranné služby v ČR pouze to v Líních provozuje armáda. Pro pacienty létají armádní záchranáři čtyřiadvacet hodin denně, jako jediní mohou na palubě vrtulníku převážet dva pacienty najednou.

I na nejzazší místa regionu dorazí armádní záchranářský vrtulník létající až dvousetkilometrovou rychlostí do 30 minut, většinu svého území pokryje rychleji. Z Líní létají vojenští letečtí záchranáři 31 let, z toho přes 20 let na vrtulnících W-3A Sokol. „Armáda má celkem šest vrtulníků se zdravotnickou zástavbou, které procházejí pravidelnou generální opravou u výrobce v Polsku. Tento víceúčelový vrtulník se používá i pro plnění jiných úkolů armády," řekla mluvčí základny v Líních Jolana Číhová. Od aktivace musí vrtulník s posádkou, kterou tvoří dva piloti, palubní technik, lékař a sestra nebo záchranář, vzlétnout do tří minut.

Pacienty vozí převážně do plzeňské fakultní nemocnice. Nejčastěji vrtulník vzlétá k těžkým dopravním nehodám, vážným úrazům, zástavám oběhu, pádům či skokům z výšky nebo například k lidem, kteří se zraní při parašutismu. Piloti i drtivá většina zdravotníků jsou příslušníci armády. V letech 2017 až 2020 armáda zajišťovala i jihočeskou LZS v Bechyni.

„Do statistik roku 2021 si stanoviště LZS Armády ČR Líně zapsalo 644 vzletů, z toho v 83 případech to bylo v noci. Na základě mezikrajské spolupráce vypomáhaly posádky Kryštofa 07 i u několika případů ve Středočeském, Jihočeském a Ústeckém kraji. Dvakrát vzlétl vrtulník v rámci přeshraniční spolupráce do Německa," uvedla Číhová. Primárních vzletů k nehodám, úrazům, zástavám oběhu a podobně bylo loni téměř 500. V roce 2020 měli letečtí záchranáři z Líní 567 zásahů, z toho bylo 96 v noci. Nalétali přes 466 hodin, z toho v noci 87 hodin. Loni ošetřili 650 pacientů - 479 bylo v kritickém či vážném zdravotním stavu, z nich 158 bylo resuscitováno nebo s ventilační podporou. O rok dříve transportovali 578 pacientů.

Muž při práci zkolaboval na plošině komína ve výšce asi 50 metrů, záchrana přišla z nebe

Dramatickou záchrannou akci absolvovali letečtí záchranáři na vysokém komíně v Dobřanech na jižním Plzeňsku. Na ochozu komína ve výšce asi 50 metrů nad zemí se totiž dostal do vážných zdravotních obtíží čtyřiadvacetiletý muž, který tam pracoval....

Loňský rok byl pro letecké záchranáře výjimečný. Kvůli pandemii koronaviru se některé nemocnice ocitly na hranici svých lůžkových kapacit. Armáda proto v prvním čtvrtletí uvolnila druhý vrtulník s kompletní posádkou pro transporty pacientů s nejtěžším průběhem onemocnění covid-19 z přetížených krajů do nemocnic s dostatečnou volnou kapacitou lůžek ARO a JIP, řekla Číhová. „Posádky transportovaly celkem 57 pacientů a nalétaly necelých 129 hodin. Covidový vrtulník létal z přetížených nemocnic v Karlovarském, Ústeckém či Libereckém kraji do nemocnic na Vysočině, do nemocničních zařízení v Jihočeském kraji nebo v Praze a výjimkou nebyly ani lety do nemocnic v Moravskoslezském kraji," dodala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK, HZSPK, Armádní letecká záchranná služba, Richard Beneš

Štítky letecká záchranná služba, armádní letecká záchranná služba, letiště Líně, vrtulník Sokol, transport raněných, Plzeňský, Karlovarský, pacient, nemocnice, Armáda České republiky, Kryštof 07, Karlovarský kraj, Česko, Plzeň, Plzeňský kraj, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc přichází z nebe, armádní letečtí záchranáři z Líní ročně ošetří a převezou stovky pacientů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.