Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocnice Plzeňského kraje během pandemie zvýšily počty zdravotníků

Nemocnice Plzeňského kraje (NPK), kam patří zařízení s akutními lůžky v Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a Stodu, zvládly podle vedení skupiny dva roky trvající pandemii koronaviru hlavně díky skvělému personálu. Během ní zvýšily počty zdravotníků - lékařů, sester i nelékařských pracovníků. Aktuálně má skupina v nemocnicích v přepočtených úvazcích 881 sester, před pandemií jich bylo 845. U nelékařského zdravotnického personálu je nárůst ještě markantnější, za dva roky vzrostl ze 342 pracovníků na 426.

V ČR byl registrován první pacient s covidem-19 první březnový den roku 2020. Republiku zasáhla pandemie v několika vlnách a nakazilo se zhruba 3,7 milionu Čechů a dalších přes 220 000 opakovaně. S covidem zemřelo dosud přes 39 000 lidí.

Krajské nemocnice v reakci na pandemii zažádaly o dotaci z výzvy REACT-EU na rozvoj, modernizaci a posílení páteřní sítě s důrazem na možné civilizační hrozby, mezi něž patři i pandemie. Uspěly a do konce roku 2023 pořídí přístroje za 438 milionů korun

„I přes trvalý nárůst zaměstnanců chceme naše týmy dál rozšiřovat a doplňovat," potvrdil mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. Jednak v reakci na běžnou fluktuaci, tedy na odchody do důchodu a na mateřskou, kam loni odešel rekordní počet přes 40 sester. Posílení týmů je ale nutné i kvůli plánovanému rozšiřování lůžkové a ambulantní péče. Za čtyři roky zvýšily NPK počet lůžek o 60, otevřely 18 ambulancí a poraden a plánují další expanzi.

Lidi trápí postcovidové potíže

Dalším důvodem je podle Kokošky to, že péče v době covidu je individuálnější a intenzivnější, tedy personálně náročnější, a je nutné mít stabilní týmy. Navíc ambulance, hlavně interní, jsou v posledních měsících vytíženější než před pandemií kvůli postcovidovým potížím, ale i chronickým problémům pacientů, kteří měli obavy chodit k lékaři a jejich stav se zhoršil. NPK také zajišťuje očkovací centra a mobilní týmy, odběry a laboratoře na testy, kde se střídají desítky zdravotníků. V pandemii má skupina více nemocných a zaměstnanců v karanténě. Posílení stavů se jí daří díky dobré spolupráci se středními zdravotnickými školami v Plzni, Klatovech a Domažlicích a s Fakultou zdravotnických studií ZČU.

Pro pacienty s onemocněním ledvin postaví Klatovská nemocnice dialyzační centrum za 62 milionů

Dvoupodlažní pavilon pro dialyzační centrum postaví Plzeňský kraj za 62 milionů korun v areálu Klatovské nemocnice. Díky tomu se zvýší kapacita pro dialýzu pacientů s vážným onemocněním ledvin. Krajští radní už schválili vyhlášení zadávacího...

Loňská jarní vlna pandemie kulminovala v Plzeňském kraji v první polovině března. V NPK bylo se tehdy léčilo z nemoci covid-19 současně až 293 pacientů (13. března 2021), z nichž až 51 bylo ve vážném stavu a byli na lůžkách intenzivní péče nebo na přístrojích dechové podpory (HFNO). „Žádná předchozí ani následující vlna už nebyly tak silné," uvedl Kokoška

Nejvíce pacientů hospitalizovala v tomto období Domažlická nemocnice, která byla po dohodě s krizovým štábem kraje vyčleněna jako covidová. Podle potřeb NPK a celého kraje omezovala loni od 20. února do 20. dubna necovidovou péči. V nejkritičtějším období ji kromě porodnice úplně zastavila a pro covidové pacienty měla až 127 lůžek, z nichž 30 bylo pro pacienty vyžadující intenzivní péči. Nejvíce covidových pacientů měla 13. března, a to 135. Necovidoví pacienti z Domažlicka byli transportováni do Klatov a Stodu, kde byla covidová lůžka v menší míře.

„Specializace Domažlické nemocnice umožnila vytvořit v nejkritičtějším období v celém kraji více covidových lůžek. Zároveň byla zachována relativně vysoká míra hospitalizační péče o necovidové pacienty včetně odkladné péče," řekl Kokoška. Specializace napomohla také tomu, že během loňské jarní vlny pandemie nemusel být z kraje transportován žádný covidový pacient k hospitalizaci do jiného regionu. Naopak nemocnice v kraji vypomáhaly a přijímaly pacienty z karlovarského a zlínského regionu.

Obrovský nápor zažívala během pandemie FN Plzeň

Plzeňská fakultní nemocnice (FN) byla na jaře, na podzim i v minulých týdnech nejvíce postiženou nemocnicí v ČR s největším počtem covidových pacientů, maximum, téměř 300, jich bylo loni v půlce března. „Přineslo nám to spoustu práce, ale také ukázku toho, že když se dobře pracuje s týmem, tak se dokáže stmelit a dělat to, co umí, tedy léčit lidi. Dokázali jsme pospojovat možná až neslučitelné lékařské obory na jedno místo. Zvládli jsme to se ctí, nikdy jsme nevolali o pomoc, nikdy jsme si nestěžovali," shrnul ředitel nemocnice Václav Šimánek. FN se také naučila dobře třídit pacienty.

Nový paliativní tým fakultní nemocnice chce zlepšit kvalitu života pacientů se závažným onemocněním

Nově začíná plzeňská fakultní nemocnice poskytovat konziliární činnost multidisciplinárního týmu v rámci paliativní neboli podpůrné péče. Cílem je zlepšit kvalitu života pacientů se závažným onemocněním a jejich rodin, a to s úctou a respektem k...

Nemocnice postupně měnila oddělení na covidová. „Co se týká standardní péče o covidové pacienty, byla to hlavně infekční a interní lůžka, v intenzivní péči to byla plicní klinika, klinika anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny, ARO ve vojenské nemocnici a ARO kardiochirurgie. Tyto celky byly uzavřené, mohli jsme tam směřovat intenzivní pacienty a postupně oddělení navyšovali," vysvětluje Šimánek. Jen jednou zapochyboval o tom, kolik ještě dalších pacientů může FN zvládnout. „Naštěstí to byla jen jedna noc, a pak se to zlomilo na dobrou stranu," dodal.

Generel rozvoje FN na příští roky plánuje podle ředitele pavilon infekčních chorob, kde mají být kliniky infekční, plicní a kožní. „Ukázalo se, že pro podobnou situaci, jako je pandemie koronaviru, je spojení těchto tří oborů do jednoho objektu velmi výhodné," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky zdraví, nemocnice Plzeňského kraje, FN Plzeň, pademie, koronavirus, rozvoj nemocnic, pandemie, pacient, nemocnice, Plzeňský kraj, Česko, pandemie covidu-19, Klatovy, Domažlice, Stod, Nemocnice Plzeňského kraje, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Plzeňského kraje během pandemie zvýšily počty zdravotníků  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.