Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Pro pacienty s onemocněním ledvin postaví Klatovská nemocnice dialyzační centrum za 62 milionů

Dvoupodlažní pavilon pro dialyzační centrum postaví Plzeňský kraj za 62 milionů korun v areálu Klatovské nemocnice. Díky tomu se zvýší kapacita pro dialýzu pacientů s vážným onemocněním ledvin. Krajští radní už schválili vyhlášení zadávacího řízení podlimitní veřejné zakázky na stavební práce.

„Plzeňský kraj je na financování stavby po vysoutěžení zhotovitele připraven. Pro letošní rok svým rozhodnutím schválil finanční prostředky ve výši 43,5 milionu korun pro financování této stavby v letošním roce,“ řekl náměstek pro oblast ekonomiky, investic a majetku Roman Zarzycký (ANO). Nová dialyzační jednotka se postaví na místě téměř nevyužívané technické budovy v sousedství monobloku nemocnice, kde se nevyužívá spalovna odpadu a garáže. Součástí výstavby je částečná demolice tohoto objektu. Stavba by měla být dokončena v roce 2023.

Nové pracoviště se přiblíží nemocničnímu monobloku a ostatním medicínským oborům, zlepší se vybavení dialýzy, péče o pacienty i komfort pro personál. Zvýší se i kapacita pracoviště, kam dochází 70 až 80 pacientů s vážným onemocněním ledvin. Těchto nemocných stále přibývá a jediná další dialyzační pracoviště v kraji jsou v Plzni.

Dialyzační jednotka je nyní v jedné z původních budov v horní části nemocničního areálu. Prostory a zázemí už ale neodpovídají jejím potřebám. Jednotka má 17 křesel a pracuje i v noci. Pacienti se na křeslech obmění až třikrát za den a v provozu je šest dnů v týdnu. I v neděli je ale vše připravené pro akutní stavy. V novém pavilonu přibudou tři nová lůžka.

V novém pavilonu bude ve spodním podlaží technické zázemí, například úpravna vody, kotelna nebo zázemí pro personál, a v patře zdravotnické prostory - hlavně dialyzační pracoviště a nefrologická ambulance. Kromě moderního zázemí bude podstatnou změnou také nový zákrokový sálek, zázemí pro břišní dialýzu nebo pro kanylaci, tedy prostor pro zavádění žilních či břišních katétrů. Vznikne také nové pracoviště pro přípravu a rozvod dialyzačních roztoků.

Ohodnoť článek

Foto Klatovská nemocnice

Štítky dialyzační centrum, onemocnění ledvin, Klatovská nemocnice, Plzeňský kraj, pacient, Klatovská nemocnice, a.s., pavilon, Roman Zarzycký, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro pacienty s onemocněním ledvin postaví Klatovská nemocnice dialyzační centrum za 62 milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.