Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Nový paliativní tým fakultní nemocnice chce zlepšit kvalitu života pacientů se závažným onemocněním

Nově začíná plzeňská fakultní nemocnice poskytovat konziliární činnost multidisciplinárního týmu v rámci paliativní neboli podpůrné péče. Cílem je zlepšit kvalitu života pacientů se závažným onemocněním a jejich rodin, a to s úctou a respektem k jejich přáním a hodnotám.

„Konziliární tým paliativní péče je novým úsekem Anesteziologicko-resuscitačního oddělení na Borech a zaměřuje se zejména na časnou paliativní péči prostřednictvím multidisciplinárního týmu.  Odborníci pečují o osoby se závažným onemocněním, zaměřují se zejména na poskytnutí úlevy od symptomů a stresu, které závažná onemocnění provázejí,“ přiblížila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči FN Plzeň Andrea Mašínová.

Členové týmu se věnují se nejen léčbě, ale pomáhají se vyrovnat s novou životní situací a podporují pečující osoby. Ulehčují orientaci v možnostech podpory systému sociálního i zdravotního, napomáhají nalézt potřeby každého jednotlivce tak, aby léčba byla v souladu s jeho zájmy. Péči poskytují všem pacientům bez ohledu na jejich věk nebo fázi vážného onemocnění.

FN Plzeň vycházela ze zkušeností Kliniky paliativní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která vznikla v roce 2021. Tým je personálně zajištěn z lékařů – paliatrů a všeobecných sester, kteří se v poskytování specializované paliativní péče aktivně vzdělávají, dále zdravotně sociálního pracovníka, psychologa, nutričního terapeuta, klinického farmaceuta a dle potřeby také nemocničního kaplana.

„Paliativní péče je určena pro pacienty všech věkových kategorií s nevyléčitelnými chorobami. Komunikace s pacientem a samozřejmě i s jeho rodinou je obtížná, nemocného je třeba podpořit a následně s rodinou prodebatovat možnosti v péči, zda se mohou o pacienta starat nebo je vhodnější zvolit jako další postup umístění v hospicu či jiném zařízení. Nedílnou součástí je pak samozřejmě i sociální podpora, vhodná následná ambulantní péče či krizová intervence,“ vysvětlila vedoucí lékařka konziliárního týmu Tereza Petrů.

U svatého Lazara nově nabízí mobilní hospicovou péči, zájem je velký

Jeden z nejvytíženějších hospiců v republice rozšířil své služby o domácí hospicovou péči. Důstojný odchod nabízí klientům v Plzni a přilehlých obcích. Mobilní tým funguje od třetího ledna a od té doby pečoval o osm nevyléčitelně nemocných lidí....

Součástí paliativní péče je dostupnost vhodných a důstojných prostor, kde mohou zdravotníci s pacienty a jejich rodinami vést tyto nelehké rozhovory. Proto byla v borském areálu v pavilonu č. 61 zahájena rekonstrukce, díky níž vznikne zázemí týmu pro tyto účely, včetně paliativní ambulance. Odhadované náklady jsou vyčísleny na 1,5 milionu korun, vybavení nového pracoviště a stavební úpravy realizuje FN Plzeň také díky finančním darům od štědrých dárců.

„Naším záměrem je brzké propuštění nemocného do domácí péče a v případě nepříznivé prognózy eliminace neúčelných, nadbytečných konzilií a vyšetření. To samozřejmě není vždycky možné, a proto paliativní péče stojí na velice rozsáhlých procesech empatické komunikace i odborné vzdělanosti. Projekt je teprve na začátku, ale náš paliativní konziliární tým se již věnuje několika pacientům a jejich blízkým II. interní kliniky a Neurochirurgické kliniky. Věřím, že v budoucnu budeme moci zlepšit kvalitu života mnoha dalším nemocným, kteří se potýkají s nepřízní osudu,“ dodal ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky paliativní péče, podpůrná péče, FN Plzeň, fakultní nemocnice, kvalita života, závažné onemocnění, pacient, nemoc, Fakultní nemocnice Plzeň, rodina, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Václav Šimánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový paliativní tým fakultní nemocnice chce zlepšit kvalitu života pacientů se závažným onemocněním  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.