Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Čekací doba na transplantaci ledvin je v Česku do roku

Na transplantaci ledvin čekají pacienti v České republice zhruba jeden rok. Například na západě Čech je to jen kolem čtvrt roku. Na čekací listině je v celé zemi přes 550 pacientů, novou ledvinu dostane ročně přibližně 500 lidí. V ČR žije přes 5000 lidí s transplantovanou ledvinou. Česko patří v transplantacích ledvin mezi deset nejúspěšnějších zemí v Evropě, řekl dnes novinářům předseda České transplantační společnosti a přednosta chirurgické kliniky plzeňské fakultní nemocnice (FN) Vladislav Třeška.

Desetina ledvin je od žijících dárců, zbytek od zemřelých. Lékaři, kteří transplantace dělají, by uvítali, kdyby zdravotní pojišťovny více finančně motivovaly zdravotníky a koordinátory transplantací v nemocnicích. Do transplantačních center by tak mohlo jít ještě více vhodných orgánů od zemřelých dárců a čekací doba by se ještě zkrátila. Transplantace podle Třešky jednoznačně zlepšuje kvalitu života pacienta, který by jinak musel třikrát týdně jezdit na dialýzu. Náklady zdravotních pojišťoven na pacienta po transplantaci jsou navíc několikrát nižší, než kolik by platily za dialýzu.

I když v Česku je systém zejména díky nadšení, ochotě a obětavosti lékařů či anesteziologů funkční, ne vždy si všichni uvědomí, že mají nabídnout vhodné orgány od zemřelého pacienta k transplantaci, uvedl vedoucí nefrologie první interní kliniky FN Plzeň Tomáš Reischig. Ve Španělsku či v Chorvatsku, které jsou na evropské špičce transplantací, jsou tito lidé přímo podporováni. Chorvatsko se přitom na druhé místo vyšvihlo během zhruba pěti let právě díky zavedení podpor, řekl.

Transplantační centrum ve FN Plzeň, v jehož spádové oblasti západních Čech žije asi 800 tisíc obyvatel, provede za rok přes 30 transplantací ledvin. Lékaři nadále pečují přibližně o 500 pacientů, kterým byla v Plzni jednou i vícekrát ledvina transplantována. V celé ČR žije s novou ledvinou na 5000 lidí. "Máme pacienta, který s darovanou ledvinou žije asi 25 let, ale také řadu pacientů, kteří podstoupili druhou, třetí i čtvrtou transplantaci," řekl Reischig. Střední doba funkční životnosti transplantované ledviny je v ČR 14 let.

Díky pokroku medicíny mohou lékaři provést transplantace mezi dárcem a příjemcem, které by ještě před deseti lety nebyly možné. Dokážou například odstranit protilátky proti krevní skupině, takže žijící dárce a příjemce nemusí mít stejnou krevní skupinu. Stejně tak umí lékaři eliminovat protilátky třeba proti znakům na bílých krvinkách.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, transplantace, Plzeň, ledvina, Česko, pacient, Fakultní nemocnice Plzeň, Vladislav Třeška, Evropa, Chorvatsko, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čekací doba na transplantaci ledvin je v Česku do roku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.