Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Testy v kraji denně odhalí přes 2000 případů covidu, téměř polovina nákaz je u dětí

Druhý den po sobě odhalily testy na území Plzeňského kraje více než dva tisíce nákaz virem covid-19. Vyplývá to údajů ministerstva zdravotnictví. Co do počtu případů jde o nejhorší čísla od začátku pandemie. Situace v nemocnicích je zatím stále zvládnutelná. Hygienici však očekávají další nárůst nakažených i v následujících dnech.

„Potvrdily se předpoklady Krizového štábu Plzeňského kraje a hygieniků z minulého týdne, že došlo ke zrychlení a eskalaci nákazy na celém území. Nejhorší situace je ve školách a podle hygieniků se dá očekávat zvýšený nárůst šíření nákazy i v dalších dnech,“ říká hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS).

Ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni (KHS) Michal Bartoš potvrdil, že nárůst nových případů se pohybuje ve stovkách procent. „Oproti minulému týdnu byl v Plzeňském kraji překonán jejich rekord, kdy počet nových případů vzrostl až o 180 procent,“ vyčíslil Bartoš a upřesnil, že převažují skupiny mladších osob. Dokonce až 46 procent z denních záchytů evidují hygienici u dětí. Průběh nemoci je podle odborníků mírnější než u mutace Delta.

Situace v nemocnicích je zatím zvládnutelná

Koordinátor krajské lůžkové péče Jan Beneš potvrdil, že aktuální týdenní průměr incidence činí v Plzeňském kraji 1700 případů na 100 tisíc obyvatel, přičemž před týdnem to bylo 670 případů na 100 tisíc obyvatel. Se zhruba čtrnáctidenním zpožděním se tento nárůst začne projevovat i v počtu hospitalizovaných osob. „Bohužel již nyní dochází k mírnému nárůstu a zaznamenáváme již i pacienty s omikronovou mutací a závažným plicním postižením, které vyžaduje hospitalizaci v intenzivní péči a umělou plicní ventilaci,“ upozornil Beneš.

Hygienici aktuálně uvádějí 13362 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (5002), Klatovsko (2156), následuje jižní Plzeňsko (1761), severní Plzeňsko (1710), Rokycansko (1014), Domažlicko (944) a Tachovsko (775). V kraji zemřelo od začátku pandemie v souvislosti s covidem 1757 osob. 

Podle mluvčí krajské úřadu je k dnešnímu dni v nemocnicích hospitalizováno 85 pacientů s covidem, z toho 14 z nich je v intenzivní péči. O většinu pacientů pečují v plzeňském Privamedu a ve Fakultní nemocnici v Plzni, kde dnes leží 45 pacientů. Devět z nich je na intenzivní péči a sedm z nich na umělé plicní ventilaci. I při výpadku zdravotnického personálu je podle Jana Beneše situace zatím zvládnutelná.

Kvůli covidu je uzavřeno pět škol

V současné době je kvůli koronavirové nákaze uzavřeno pět škol. Konkrétně jde o střední školu v Klatovech, kde je zavedena distanční výuka. Dále jsou to čtyři základní školy ve Stříbře, Plzni, Klatovech a v Horšovském Týně.

„Čísla nám rostou. Na základě informací středních škol bylo tento týden po testování zachyceno 340 pozitivních žáků, 21  pozitivních pedagogických pracovníků  a 4 pozitivní nepedagogičtí pracovníci,“ upřesnila náměstkyně hejtmanky Radka Trylčová (ODS) s tím, že jsou monitorovány i dětské domovy, které v tuto chvíli situaci zvládají. Nemocnost se mírně zvyšuje u složek Integrovaného záchranného systému, činnost hasičům záchranářů či policie to zatím nijak nelimituje.

Do očkování se zapojuje více pediatrů

K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraji vyočkováno celkem 921 989 dávek. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 368 491 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 199 418 osob. „U malých dětí 5+ máme vyočkováno 2350 dávek, z toho 524 malých dětí má očkování dokončeno,“ vyčíslil vedoucí Odboru zdravotnictví krajského úřadu Jan Karásek. Doplnil, že za minulý týden bylo naoočkováno také 1476 osob bez registrace a pomocí mobilních týmů 185 osob. Počet zájemců o první dávky ale klesá.

„Dobrou zprávou je, že se do očkování zapojuje stále více praktických lékařů pro děti a dorost.  Z celkového počtu 96 dětských ordinací v našem kraji, jich už očkuje 50,“ vyzdvihl Karásek. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj | Zdroj Ministerstvo zdravotnictví

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, infekční onemocnění, nemocnice, Jan Beneš, Plzeň, ODS, Krajská hygienická stanice, Jan Karásek, Ilona Mauritzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy v kraji denně odhalí přes 2000 případů covidu, téměř polovina nákaz je u dětí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.