Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Testy odhalily v Plzeňském kraji nejvíc nákaz covidem za celou dobu pandemie

Laboratoře potvrdily v pondělí 2 108 nakažených koronavirem, což je více než dvojnásobek případů z minulého pondělí a dosud nejvíce nákaz od začátku pandemie, s níž se potýkáme bezmála už dva roky. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Za strmým nárůstem je varianta omikron, která převládá v celém Česku.

Od prvního případu koronaviru v Plzeňském kraji uplynuly už skoro dva roky. První nákaza se potvrdila 10. března 2020. Od té doby testy nákazu v našem regionu prokázaly v 152 470 případech. Do dnešního dne byl nevyšší zaznamenaný denní počet 1593 případů, což připadlo na loňský 2. březen.

Strmý nárůst případů se začal zatím mírně projevovat rostoucím počtem hospitalizovaných s nemocí covid-19. Až dosud počty covidových pacientů v nemocnicích klesaly. V pondělí leželo v nemocnicích v kraji 77 lidí s koronavirem, v pátek jich bylo 68. „V nemocnicích je zatím zátěž setrvale nízká, podle očekávání dochází k mírnému nárůstu počtu hospitalizovaných. Ten ale zatím není tak významný, jak jsme se obávali," uvedl krajský koordinátor lůžkové péče Jan Beneš.

Nejvíc nemocných podle něj nadále leží ve Fakultní nemocnici Plzeň, kde v pondělí pečovali o 45 covidových pacientů, z toho bylo 11 v intenzivní péči a devět na umělé plicní ventilaci. V krajem zřizovaných nemocnicích v Klatovech, Domažlicích, Stodu a Rokycanech bylo 19 covidových pacientů, o týden dřív jich bylo 27, uvedl mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.

Za posledních sedm dní se v kraji nakazilo 1505 lidí na 100 tisíc obyvatel, v celé ČR je dnes takzvané incidenční číslo 1585. V kraji dosud zemřelo nakažených 2239 lidí, za leden jich dosud zemřelo 42.

V kraji se za poslední týden nakazilo nejvíc lidí v okrese Plzeň-město, celkem 2874. Na 100 tisíc obyvatel tam připadá 1475 nákaz. Nejvyšší incidenční číslo v kraji má jižní Plzeňsko, kde se za týden nakazilo 1583 lidí na 100 tisíc obyvatel. Nejméně nakažených má Tachovsko s incidenčním číslem 842, což je jedno z nejnižších čísel mezi okresy v ČR.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje | Zdroj Ministerstvo zdravotnictví

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, infekční onemocnění, Česko, nemocnice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jan Beneš, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy odhalily v Plzeňském kraji nejvíc nákaz covidem za celou dobu pandemie  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.