Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Covid v Plzeňském kraji opět letí nahoru, testy odhalily za týden 2380 nakažených

Za posledních sedm dní odhalily testy o 517 více případů než v předchozím týdnu. Po předchozím poklesu se tak jedná opět o nárůst zjištěných nákaz koronavirem. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji za posledních sedm dní 403 nákaz, před týdnem bylo takzvané incidenční číslo 316. V celé ČR je dnes incidenční číslo 525, v Plzeňském kraji je páté nejnižší v zemi. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Hygienici aktuálně uvádějí 6211 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (2009), následuje jižní Plzeňsko (1037), Klatovsko (980), severní Plzeňsko (763), Domažlicko (501), Rokycansko (476) a Tachovsko (445). V kraji zemřelo od začátku pandemie v souvislosti s covidem 1753 osob. 

Rychle se šířící varianta omikron představuje v kraji podle středečních údajů z krizového štábu kraje polovinu zjištěných případů a rychle převládne. Počet nových případů zjištěné nákazy je v současné vlně pandemie nižší než před rokem ve stejnou dobu. Před rokem se ve stejnou dobu nakazilo v kraji 3265 lidí. Denní počty nových případů covidu-19 v kraji za poslední týden kolísaly mezi 102 a 539.

Od začátku pandemie se v kraji s 591 000 obyvateli nákaza prokázala ve 141 550 případech a zemřelo 2224 lidí s nemocí covid-19. V posledních sedmi dnech zemřelo v kraji 11 lidí s covidem, o týden dřív jich bylo 17. Před rokem za stejné období zemřelo 56 nakažených lidí. Za loňský říjen zemřelo v kraji pět nakažených, za listopad to bylo 121 úmrtí pacientů s koronavirem a za prosinec bylo v kraji 144 úmrtí lidi s koronavirem. Za první dva týdny nového roku zemřelo v kraji 27 nakažených lidí.

I přes rostoucí počty nových nákaz počty covidových pacientů v nemocnicích zatím mírně klesají či stagnují. Podle koordinátora lůžkové péče Jana Beneše je dnes v nemocnicích v kraji kolem stovky covidových pacientů. V následujících týdnech ale podle Beneše počet hospitalizací nakažených lidí stoupne. 

O nejvíc covidových pacientů se stará fakultní nemocnice v Plzni. Podle jejích posledních informací zde dnes pečují o 37 pacientů s covidem, z nich je 24 neočkovaných. Na covidových jednotkách intenzivní péče nemocnice leží 10 pacientů, osm z nich nemá očkování. Na mimotělní oběh na přístroji ECMO je připojen jeden neokočkovaný nemocný - není očkovaný. Očkováno není sedm z osmo nemocných připojených na plicní ventilaci. Pacientů mladších 60 let je s nákazou covid-19 hospitalizováno šest, z toho je pět neočkovaných, uvedla nemocnice.

V kraji dosud zdravotníci spotřebovali 892 052 dávek vakcín. Za poslední týden dostalo vakcínu 26 050 lidí, z toho si 22 846 lidí přišlo pro třetí, posilující dávku, poprvé se nechalo očkovat 1579 lidí.

Alespoň jednu dávku dostalo dosud v kraji 373 932 lidí, tedy 63 procent všech obyvatel. Třetí, posilující dávku dostalo zatím v kraji 172 819, tedy asi 46 procent lidí, kteří se nechali v kraji dosud očkovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky počasí, předpověď, víkend, meteorolog, Plzeň, Plzeňský kraj, COVID-19, infekční onemocnění, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Jan Beneš, Fakultní nemocnice Plzeň, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid v Plzeňském kraji opět letí nahoru, testy odhalily za týden 2380 nakažených  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.