Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

O čistý vzduch se na základních a mateřských školách starají speciální nanočističky

Zdravější ovzduší mají teď děti ve školce v Liticích, kde přibyly dvě nové čističky vzduchu. Přístroje dokáží odstranit bakterie, viry a další nebezpečné látky. Velkou výhodou je také to, že je provoz bezúdržbový, nehlučný a není třeba měnit filtr. Podobná zařízení pořídila plzeňská radnice už do několika školských zařízení ve městě.

„V letošním roce jsme z rozpočtu odboru sportu, Smart Cities a podpory podnikání realizovali již druhou etapu dodání nanočističek vzduchu pro mateřské a základní školy, celkem jsme zakoupili 15 těchto zařízení. I s loňskou první etapou zafinancovalo město dvě desítky nanočističek,“ uvedl plzeňský radní Vlastimil Gola (ANO).

Zároveň potvrdil, že s pořízením dalších přístrojů počítají i do budoucna. Kromě školky v Liticích dodalo město letos přístroje také do 2. a 15. základní školy, Masarykovy základní školy či do mateřské školy v Křimicích a do mnoha dalších.

„Od ředitelů jednotlivých škol mám pozitivní zpětnou vazbu, nanočističky vzduchu si velmi chválí a řada škol si zakoupila další přístroje již ze svých rozpočtů. O dodání 13 dalších kusů se opět postaral zmiňovaný odbor, během dvou let tak bylo v plzeňských mateřských a základních školách nainstalováno 33 nanočističek vzduchu,“ doplnila radní pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO).

Pořizované přístroje čistí vzduch díky jeho nepřetržitému proudění přes soustavu fotokatalytických filtrů. Bakterie, plísňové spory a viry rozkládá UV světlo. Díky absenci plastových částí jsou čističky schopné likvidovat látky v místnosti s větší účinností. Životnost filtru garantuje výrobce na dva roky. Provoz je nehlučný a neruší děti při výuce ani při spánku. Školy a školky si také mohou vybírat vzhled nanočističek – čistě bílé s dřevěnými detaily, nebo s fotografiemi zvířat z plzeňské zoologické zahrady.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky nanočištičky, čističky vzduchu, zdraví, škola, školka, Plzeň, Litice, Křimice, investice, děti, ovzduší, základní škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O čistý vzduch se na základních a mateřských školách starají speciální nanočističky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.