Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na očkování proti koronaviru bez předchozí registrace se v Plzeňském kraji stálo ve frontách od brzkého rána

Očkovací místa nemocnic Plzeňského kraje dnes aplikovala vakcínu proti koronaviru během prvních dvou hodin bez nutnosti předchozí rezervace přes 350 zájemcům o očkování. Už ráno před osmou hodinou se zejména na mimoplzeňských OČM tvořily fronty, které se podařilo odbavit postupně do 9 až 9.30 hodin. Dále během dne už chodí lidé jednotlivě. Bez registrace se dnes očkuje v nemocnicích v Klatovech, ve Stodu, Domažlicích v Plané a v plzeňském velkokapacitním očkovacím centru.

„Chodí vesměs všechny věkové skupiny. Mladí teenageři (16+), ale dokonce i lidé nad 70 či 80 let, častěji v Domažlicích, Plané a v Klatovech. Nejvíce ale chodí střední generace 30 až 50 let. Důvody, proč využili očkování bez registrace jsou různé, nejčastěji lidé zmiňují, že nebyli ochotni nebo schopni se registrovat online bez PC, bez internetu, neuměli vyplnit registraci, hlavně starší, ale i lidé mladší zjevně z nižších sociálních skupin,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Další zájemci o vakcínu uvádějí, že na očkování neměli čas, nebo jim nevyhovoval termín nabízený rezervačním systémem. Byli sice registrovaní, ale termín první nebo druhé dávky jim nevyhovoval, proto očkování odkládali.

„Chodí i rodiny nebo manželské páry, které chtějí jít spolu, ale dříve nemohly, protože je rezervační systém zval odděleně. Jen minimum lidí zmiňuje, že se původně očkovat nechtěli, ale nyní změnili názor. Vesměs všichni očkování kvitují, jen to pro ně nebyla priorita a nyní se našla vhodná příležitost,“ konstatoval mluvčí Kokoška.

Na těchto místech v Plzeňském kraji lze využít také očkování bez registrace: EUC klinika Plzeň, Nemocnice Privamed v Plzni, Domažlická nemocnice, Stod kulturní dům, Sušická nemocnice, Zdravotní ústav v Plzni, Klatovy kulturní dům Družba, Nemocnice následné péče Svatá Anna v Plané, Velkokapacitní očkovací centrum v Plzni (zde navíc očkují i v sobotu 24. července od 8.00 do 13.00 h)

Hodně jsou zastoupeni lidé nad 60 ale i nad 70 i 80 let. Ti uvádí, že nemají počítač a neměli nikoho blízkého, kdo by jim registraci udělal. Někteří mladší říkali, že prodělali covid a měli protilátky a nepotřebovali se očkovat. Nyní ale situaci využili. Bylo ale i hodně lidí ze sociálních skupin, které zjevně nemají počítač nebo potřebnou PC gramotnost.     

„Asi největší zájem byl v Domažlicích. První zájemci přišli do nemocnice, kde je OČM v patře nad vestibulem, už po šesté hodině ráno, tedy dvě hodiny před zahájením očkování. V osm byla u OČM fronta 50 lidí až do vestibulu. I když domažlické očkovací místo mělo paralelně objednané i registrované zájemce, podařilo se rezervované brát na čas a neregistrované odbavit postupně do 9.30 hodin. Do 10 hod pak naočkovali bez registrace téměř stovku osob. Nyní chodí postupně. Přišlo i několik lidí nad 80 let a dokonce i 90 let,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic.

V klatovském očkovacím centru v KD Družba naočkovali za první dvě hodiny rovněž stovku neregistrovaných lidí. V osm ráno stála fronta od hlavního vchodu až k silnici. I zde kombinovali zdravotníci očkování registrovaných a neregistrovaných. Frontu neregistrovaných odbavili do 9.00 hodin, později už chodili jednotlivci.

Ve Stodu, který už nezahrnuje příhraniční oblasti, naočkovali do 10 hodin mimo registraci přibližně 70 lidí. Kratší fronta byla zrána. Nyní už nikoli. V Nemocnici následné péče Svatá Anna přišlo za první dvě hodiny mimo registrované bezmála 50 lidí. 

„Ve Velkokapacitním OČM v Plzni bylo ráno 20 lidí mimo registraci. Jinak chodí průběžně po jednom po dvou. Do 10 hodin jich bylo kolem 50. Zde je ta skladba trochu jiná. Spíše se jedná o lidi 20 až 40 let, kteří se někam pokoušeli registrovat, ale nabízené termíny jim nevyhovovali v kombinaci se směnami. Proto přišli až dnes,“ doplnil Kokoška.

Rozšiřuje se možnost očkování i pro kategorii 12 – 15 let

Vzhledem k velkému počtu dětí kategorie 12 – 15 let zaregistrovaných k očkování proti covid-19 ve FN Plzeň, nabízí nové termíny k očkování také očkovací centrum v kulturní domě ve Stodě a to v úterý 27. 7., ve středu 28. 7. a ve čtvrtek 29. 7. v čase 13-15 hodin.

„Naším cílem je, abychom zpřístupnili očkování pro všechny, kteří mají zájem se nechat očkovat před zahájením školního roku. Proto jsme přidali po domluvě s vedením očkovacího centra ve Stodě na příští týden termíny očkování,“ vysvětluje hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS) s tím, že velký zájem o očkování je ve FN Plzeň.

S ohledem na zajištění bezpečnosti a klidného průběhu očkování dětí zajistila Stodská nemocnice, garant očkování v kulturním domě Stod, nad rámec nařízení dalšího zkušeného pediatra přímo v centru.

Očkování dětí 12 – 15 let je nutné pouze pod dohledem pediatra a za přítomnosti zákonného zástupce (zákonný zástupce je přímo dán, nelze ho zastoupit rodinným příslušníkem nebo jinou osobou). V Plzeňském kraji očkují děti v kategorii 12 – 15 let FN Plzeň, Stodská nemocnice, Domažlická nemocnice, Klatovská nemocnice a Rokycanská nemocnice.

Situace v regionu rozhodně není ideální

Některé okresy Plzeňského kraje mají v posledních zhruba dvou týdnech nejvyšší sedmidenní počty nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel z celé České republiky. V Plzeňském kraji poprvé po několika týdnech mírně poklesl růst nových případů koronaviru. Za uplynulých sedm dní jich přibylo 196, v předchozím týdnu 220 a týden předtím 125. V posledním týdnu se počet denních přírůstků pohyboval od 13 do 44. Hejtmanství kromě uvolnění termínů pro očkování bez registrace vyslalo do terénu mobilní očkovací týmy, které objíždějí odlehlejší vesnice a očkují bez předchozí registrace místní zájemce.

K dnešku bylo v kraji podáno 527 619 dávek vakcín. Alespoň první dávku dostalo 295 260 lidí, polovina všech obyvatel kraje. Celkem 238 735 lidí, tedy 40 procent obyvatel kraje, má očkování ukončené druhou dávkou nebo jednodávkovou vakcínou Janssen.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky očkování, vakcína, distribuce vakcín, vakcína proti koronaviru, očkovací centra, očkování bez registrace, Nemocnice Plzeňského kraje, Plzeňský kraj, nemocnice, očkování proti COVID-19, Domažlice, Klatovy, Planá, Plzeň, Fakultní nemocnice Plzeň, Domažlická

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na očkování proti koronaviru bez předchozí registrace se v Plzeňském kraji stálo ve frontách od brzkého rána  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.