Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson se nebudou očkovat mladší 60 let

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo, aby se vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson neočkovali lidé mladší 60 let. Uvedlo to dnes v tiskové zprávě s odkazem na stanovisko České vakcinologické společnosti a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Kdo už dostal první dávku látky AstraZeneca, bude jí i doočkován. K podobným věkovým omezením již dříve přistoupily další evropské země, Česko se k nim tehdy nepřipojilo.

V Česku se očkuje vakcínami od čtyř výrobců, od společnosti AstraZeneca bylo podáno asi 600 tisíc dávek a od Johnson & Johnson zhruba 56 tisíc dávek. Celkově jich bylo aplikováno přes šest milionů.

Důvodem věkového omezení u těchto takzvaně vektorových vakcín je velmi vzácný nežádoucí účinek zaznamenaný u obou látek, takzvaný syndrom trombózy s trombocytopenií (TTS), kdy vznikají krevní sraženiny především v mozku. Podle údajů Evropské lékové agentury (EMA) se výskyt odhaduje u 0,01 procenta očkovaných, většinou v mladším věku.

Ministerstvo o rozhodnutí informuje očkovací centra a očkující praktické lékaře, ke kterým vakcíny těchto výrobců většinou směřují. Odborníci připravili také doporučení, jak postupovat, když se tyto trombózy u pacientů objeví.

Vítám aktivitu Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který připravil informační dopis pro poskytovatele zdravotní péče a předává jim doporučení, jak postupovat, pokud se u očkovaného vlivem tohoto velmi vzácného nežádoucího účinku objeví zdravotní komplikace," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Vakcíny Janssen od firmy Johnson & Johnson se podává jen jedna dávka, vakcíny Vaxzervia od AstraZeneky dvě. Odborníci ale doporučují lidem, kteří už dostali první, podat i druhou dávku. Přínosy podle nich převládají nad riziky. "Vzácné krevní sraženiny se navíc vyskytovaly spíše po první dávce. Nedoočkovaný člověk není před koronavirem dostatečně chráněn, a je tak vystaven riziku nákazy," uvedl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Vakcinologická společnost doporučila omezit věk očkovaných už 20. května. Některé země nepodávají tento druh očkovacích látek ani lidem ve věku 50 až 60 let. Problematické je nové rozhodnutí zejména pro praktické lékaře, do jejichž ordinací tyto vakcíny zejména směřují. Dosud aplikovali kolem 700 tisíc dávek.

K podání zejména látky od AstraZeneky musí kvůli informacím o riziku trombóz, které se v médiích objevují už několik měsíců, často pacienty přemlouvat. Argumentují také tím, že trombózy, byť jiného druhu, jsou častější u nákazy covidem než po očkování. Více hrozí také kuřákům nebo ženám využívajícím hormonální antikoncepci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, očkování, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Česko, vakcína, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, trombóza, Evropská léková agentura, Adam Vojtěch, Roman Chlíbek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson se nebudou očkovat mladší 60 let  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.