Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Počty nemocných s koronavirem v Plzeňském kraji sedmý týden klesají. V nemocnicích dál umírají desítky lidí

Sedmým týdnem klesá v Plzeňském kraji počet nových případů koronaviru. Za posledních sedm dní jich přibylo v našem regionu 629, což je týdenní pokles zhruba o čtvrtinu. O týden dřív bylo v kraji 821 nových případů. Počet případů za celý předchozí týden je nyní nižší než ještě před měsícem denní počty nově nakažených. Například přesně před měsícem testy potvrdily v kraji za den 1667 nových nákaz. V pátek přibylo 92 nově nakažených, zatímco ve čtvrtek jich bylo 81. V uplynulých sedmi dnech zemřelo v kraji 32 lidí s covidem, o týden dřív jich bylo za týden 33.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 2383 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 94 063 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici v Plzni (839), následuje Klatovsko (368), severní Plzeňsko (325), ), jižní Plzeňsko (280), Domažlicko (238). Rokycansko (182) a Tachovsko (151).  

Od začátku pandemie se v kraji nakazilo 96 453 lidí, což je 16,3 procenta všech obyvatel kraje. Na 100. 000 lidí tak o loňského jara připadá celkem 16 351 nakažených, což je mezi 14 kraji čtvrté nejvyšší číslo. 

V kraji zemřelo dosud 1856 lidí, kteří měli koronavirus, tedy 1,9 procenta lidí, u nichž se potvrdila nákaza. Za duben zemřelo v kraji 114 lidí s covidem-19, za březen zemřelo víc než 500. V pátek zemřeli dalí tři lidé.

Nemocnicím se postupně ulevuje, mají víc volných lůžek. Díky tomu například Domažlická nemocnice, která dva měsíce pracovala jako zařízení specializující se na covidovou péči, opět funguje v původním režimu. K běžnému provozu se vracejí i další nemocnice. Ve FN Plzeň pečovali v pátek o 66 lidí s covidem, nejméně za několik posledních měsíců. Na lůžkách intenzivní péče je v nemocnici 22 lidí, z toho 11 je napojeno na umělou plicní ventilaci.

Přesně před měsícem bylo v nemocnici 261 covidových pacientů, 67 v intenzivní péči, 43 na umělé plicní ventilaci a čtyři na přístroji ECMO pro mimotělní podporu oběhu. V kraji je dnes podle ministerstva volných 450 ze 1487 standardních lůžek, pro covidové pacienty je jich k dispozici 135. Intenzivních lůžek s umělou plicní ventilací nebo neinvazivní ventilací je k dispozici 32 z celkem 151, pro nemocné s covidem je volných 17 lůžek.

O tom, že pandemie v kraji slábne, vypovídají i týdenní statistiky přepočtu nakažených na 100 000 obyvatel. Podle Hygienické stanice hlavního města Prahy přibylo v Plzeňském kraji za týden 110 nakažených na 100 000 obyvatel, což je po Karlovarském a Královéhradeckém kraji třetí nejnižší číslo v ČR a umožní to například od pondělí otevřít v kraji mateřské školy. Z okresů je na tom v kraji co do počtu nově nakažených osob nejlépe Domažlicko.

Alespoň jednu dávku dostalo v kraji 102 095 lidí, což je přes 17 procent všech obyvatel kraje a pětina všech dospělých nad 18 let, kteří jsou cílovou skupinou pro očkování. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NKP

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, lůžková kapacita, počet zemřelých, Plzeňský kraj, nemocnice, ventilace, Krajská hygienická stanice, okres Domažlice, Fakultní nemocnice Plzeň, Hygienická stanice hlavního města Prahy, Domažlic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nemocných s koronavirem v Plzeňském kraji sedmý týden klesají. V nemocnicích dál umírají desítky lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.