Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Všechny nemocnice v Plzeňském kraji přešly do režimu hromadného postižení osob

V režimu hromadného postižení osob už fungují všechny nemocnice v Plzeňském kraji. Jedná se o čtyři akutní krajské nemocnice, Fakultní nemocnici Plzeň, soukromé plzeňské nemocnice i městské zařízení v Sušici. Kraj už o tom informoval ministerstvo zdravotnictví.

Ve stavu hromadného postižení osob, kdy péče neodpovídá běžnému standardu, pracují kvůli epidemii koronaviru například také nemocnice také v Pardubickém kraji a Středočeském kraji. Stav, který říká, že si lékaři a zdravotníci musí stanovit priority ošetřování, a nelze tak poskytnout takovou péči jako za běžného stavu, vyhlašují a ukončují jednotlivé nemocnice podle aktuální situace.

Pro nemocnice je stav hromadného postižení osob důležitý například tehdy, pokud by si někdo stěžoval, že nebyl ošetřen s běžným poraněním. "V našem kraji v tomto režimu pracují všechna zařízení a ministerstvo je o tom informováno," uvedla mluvčí kraje Eva Mertlová. Kraj už 21. února poslal dopis, že v režimu hromadného postižení osob poskytuje péči kvůli vyčerpání lůžkových i personálních kapacit a není možné poskytovat péči tak, jak ukládá zákon. Kraj, který dopis projednal na krizovém štábu 26. února, čeká na reakci ministerstva. "Vyhlašovat HPO nebudeme, protože to legislativně neexistuje a není to v možnostech hejtmanů. Pojem HPO tedy spíše konstatuje závažnost stavu v zařízení a vyhlásit ho může zařízení samo," řekla mluvčí.

Plzeňský kraj podle ní ve čtvrtek oslovil dopisem s prosbou o spolupráci ambulantní lékaře a zaměstnance zdravotnických zařízení, kterých se týká nařízení vlády o pracovní povinnosti. "Vytvořili jsme webovou databázi, do které se nám tito specialisté hlásí. Teď evidujeme přes 40 zájemců, kteří dobrovolně nabízí pomoc našim zařízením v kraji. S nemocnicemi a krajským šéfem lékařské komory budeme řešit další postup. Pracovní povinnost v tuto chvíli nepotřebujeme využít," uvedla Mertlová. Kraj oslovil také mediky a další studenty na pomocné práce.

Podle informací z krizového štábu je k dnešnímu dni v Plzeňském kraji hospitalizováno 665 covid pozitivních pacientů, z toho 115 v těžkém a 362 středně těžkém stavu. "Z nich 115 vyžaduje intenzivní péči, u dalších šesti je poskytována vysokoprůtoková oxygenoterapie (HFNO) na standardním lůžku," uvedla mluvčí. Ve Fakultní nemocnici v Plzni je 275 pacientů, z toho 66 na lůžkách intenzivní péče. Z volných kapacit v registru je dostupných 59 lůžek standardní péče a jedno lůžko vyšší intenzivní péče, také sedm lůžek vysokoprůtokové oxygenoterapie v Domažlické nemocnici. "Přesun byl včera realizován jeden, a to na ARO do Pelhřimova," dodala mluvčí.

Plzeňský kraj má za sebou nejhorší týden

Za uplynulý týden přibylo v Plzeňském kraji 7232 nově prokázaných případů koronaviru. Za čtvrtek přibylo 1167 nových případů.  Poslední tři dny se denně potvrdilo přes 1100 nových nákaz. V úterý to bylo 1583 nových případů, což bylo nové denní maximum za celou pandemii. V kraji se dosud nakazilo 77 836 lidí, což je více než 13 procent všech obyvatel kraje. Nejhorší situace přetrvává v okrese Tachov.

Od začátku pandemie zemřelo v kraji 1290 lidí, kteří měli nemoc covid-19. Za posledních týden jich zemřelo 146, o týden dřív 106. Ve čtvrtek zemřelo dalších 17 lidí. V kraji je nyní podle údajů ministerstva zdravotnictví rekordních 14 289 aktivních případů, o 15 procent více než před týdnem.

Nejhorší situace přetrvává na Tachovsku, kde za posledních sedm dní onemocnělo 1217 lidí na 100 000 obyvatel, což je nyní druhý nejvyšší podíl v celé ČR za okresem Kolín. Nemocnost na Tachovsku proti minulém týdnu klesla, za předchozích sedm dní tam onemocnělo 1610 lidí na 100 000 obyvatel, což byl tehdy výrazně nejvyšší podíl v ČR.

V kraji bylo dosud aplikováno 41 607 dávek vakcíny. Za týden přibylo 8519 očkovaných. Alespoň jednu dávku dostalo 28 293 lidí, což jsou 4,8 procenta obyvatel kraje. Oběma dávkami je očkováno 13 314 lidí. Ve čtvrtek dostalo vakcínu 1820 lidí. Díky mimořádným dodávkám vakcín posílil kraj očkování seniorů na nejpostiženějším Tachovsku. Seniorů nad 80 let je druhou dávkou očkováno 4869.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto NPK

Štítky COVID-19, koronavirus, režim hromadného postižení osob, počet nakažených, Plzeňský, lůžková kapacita, krizový štáb, nemocnice, Plzeňský kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Fakultní nemocnice Plzeň, Sušice, pandemie covidu-19, vakcína, okres

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechny nemocnice v Plzeňském kraji přešly do režimu hromadného postižení osob  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.