Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Situace se nelepší, Plzeňský kraj má nové denní maximum v počtu případů s covidem

Prodloužení nouzového stavu v uplynulých 14 dnech nijak nepomohlo ke zlepšení situace v Plzeňském kraji. Region má naopak další smutný rekord, za úterý totiž přibylo v Plzeňském kraji 1577 potvrzených případů nákazy koronavirem. Jde o nové denní maximum od začátku vypuknutí pandemie.

Krajská hygienická stanice používá jinou metodiku při stanovené počtu nemocných s covid, než kterou využívá ministrstvo zdravotnictví. Podle krajských hygieniků je aktuálně v kraji 13 411 neuzavřených případů nákazy covid. Denní nárůst za úterý hlásí 1658. Nejvíce je jich v Plzni (4161), následuje severní Plzeňsko (2079), Tachovsko (1832), Klatovsko (1827), jiží Plzeňsko (1399), Domažlicko (1177) a Rokycansko (996).   

Dosavadní rekordní nárůst nových případů za den byl přesně před týdnem, kdy přibylo 1545 potvrzených nákaz. Nemocnice v Plzeňském kraji hlásí jen minimum volných lůžek pro covidové pacienty, jsou na hraně lůžkové i personální kapacity. Vyplývá to z dnešních údajů ministerstva zdravotnictví.

V kraji se za rok trvání pandemie nakazilo 75 392 lidí, tedy 12,8 procenta všech obyvatel regionu, zemřelo dosud 1245 nakažených lidí. V úterý zemřelo dalších 16 lidí, v pondělí 20. Aktuálně nemocných je teď rekordních 13 845 lidí.

Podle ministerstva je v kraji volných 28 ze 172 intenzivních lůžek JIP/ARO, žádné ale není pro covidové pacienty, jsou určené pro ostatní nemocné. Volných je 10 z 92 upravených intenzivních lůžek pro pacienty s covidem. Reprofilizovaných standardních lůžek s kyslíkem určených pro nemocné s covidem je v kraji 24 z 467. Standardních lůžek není obsazeno 363 z 1139, ale nejsou pro covidové pacienty.

K dispozici mají lékaři jeden z pěti přístrojů ECMO na mimotělní okysličování krve. Nemocnice od úterý ještě mírně zvýšily kapacity pro covidové pacienty. Počty reprofilizovaných lůžek pro covidové pacienty jsou už o třetinu vyšší, než se původně předpokládalo. Reprofilizovaných intenzivních lůžek je nyní o 37 procent víc, u standardních lůžek je to 34 procent navíc oproti plánům.

"Ve fakultní nemocnici v Plzni je aktuálně 286 covid pozitivních pacientů i mimo covidová pracoviště. Na přístroji podporujícím mimotělní oběh jsou napojeni čtyři pacienti. Na plicní ventilaci je 36 osob. Na lůžkách intenzivní péče leží 73 pacientů a na standardních lůžkách dalších 200," uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová

Nejhorší situace z celé ČR přetrvává na Tachovsku, kde za posledních sedm dní onemocnělo 768 lidí, což je 1413 nakažených na 100 000 obyvatel. Čísla se v posledních dnech mírně snižují, rostou ale v jiných okresech. Druhým nejvíce zasaženým okresem, a třetím nejpostiženějším v Česku je severní Plzeňsko, kde za posledních sedm dní přibylo 934 nakažených lidí, tedy 1168 nakažených na 100 000 obyvatel.

V kraji pokračuje očkování. Dosud se spotřebovalo 37 618 dávek vakcíny. Očkováno bylo 24 405 lidí, což je 4,1 procenta obyvatel kraje. Dvě dávky dostalo 13 213 lidí, z toho bylo 4833 seniorů nad 80 let. V úterý zdravotníci naočkovali dalších 1452 lidí, z toho první dávkou 1442. Vakcíny AstraZeneca bylo se v kraji dosud spotřebovalo 2357 dávek, Moderny 928 dávek a vakcíny firmy Pfizer 34 333 dávek.

Na poplach bijí i krajské nemocnice

Kritickou situaci pociťují i nemocnice Plzeňského kraje, které v těchto dnech pečují opět o vyšší počet nemocných. „Konkrétně včera dopoledne bylo v nemocnicích akutní péče hospitalizováno kvůli nemoci covid 260 pacientů, z nichž 35 bylo na lůžkách intenzivní péče. Počet nemocných zaměstnanců naštěstí roste jen mírně. Aktuálně se léčí s nemocí 50 pracovníků nemocnic,“ uvedl mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.  

Covidová lůžka v krajských nemocnicích jsou už několik dnů po sobě prakticky pořád plná. Příjem dalších pacientů je možný jen za cenu dalšího navyšování covidových kapacit, které ale vznikají na úkor lůžek pro neinfekční pacienty. Nová covidová lůžka vytvořila v uplynulých dnech kromě Domažlické i Klatovská nemocnice.

„Žádná z nemocnic ale nemůže navyšovat kapacity do nekonečna a hlavně už není možné zatěžovat víc a víc zdravotnický personál. Už teď pracují sestry, lékaři, ošetřovatelé, sanitáři a další zdravotníci na 150 procent. Prosíme proto veřejnost, pomozte nám například tím, že budete nosit respirátor nebo vysoce účinnou roušku správně, to znamená na ústech i na nose, nikoli na bradě! Děkujeme,“ dodal za všechny zdravotníky nemocnic Plzeňského kraje jejich mluvčí Jiří Kokoška.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZHKK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, lůžková kapacita, počet zemřelých, Plzeňský kraj, pacient, nemocnice, Krajská hygienická stanice, okres Tachov, Česko, Plzeň, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Pfizer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace se nelepší, Plzeňský kraj má nové denní maximum v počtu případů s covidem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.