Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zájem o testování na hranicích s Německem na Tachovsku je enormní, tvoří se kolony

Obrovský zájem o testování antigenními testy zaznamenává od víkendu testovací stanoviště na Tachovsku, které provozuje Záchranná služba Asociace samaritánů České republiky Praha-západ. Kromě stanoviště přímo v obci Rozvadov, které je otevřené v neděli a v pondělí, otevřeli samaritáni nonstop testovací stanoviště přímo na dálničním přechodu Rozvadov. Za neděli obě stanoviště otestovala na 700 lidí. 

Dnes je první pracovní den, kdy platí přísné německé kontroly kvůli nepříznivé epidemické situaci v Česku. Na dálnici D5 směrem z ČR je kvůli kontrolám na německé straně jedenáctikilometrová kolona především kamionů, řekla policejní mluvčí Ivana Jelínková. Na ostatních přechodech v kraji se podle ní kolony netvoří a provoz je průběžný.

"Na dálničním přechodu představují Češi jen promile testovaných osob, naprostá většina jsou řidiči kamionů. V Rozvadově v obci převládají Češi," řekl koordinátor odběrových týmů Stanislav Částečka. Vzhledem k jazykové bariéře řidičů kamionů je podle něj propustnost dálničního testovacího stanoviště asi o polovinu menší než v obci Rozvadov. V Rozvadově v neděli provedli na 500 testů, na dálnici přes 200. Z testovaných lidí neměl v neděli pozitivní test žádný řidič kamionu z dálnice, mezi testovanými v obci Rozvadov bylo kolem šesti pozitivních testů na koronavirus. "Nevím, ale, jestli to byli pendleři nebo ne," uvedl Částečka.

Čekací doby na testování se protahují. "Včera (v neděli) byla konstantní fronta asi 140 zájemců. Někteří řidiči kamionů byli značně nervózní, policie tam posílila hlídky," uvedl Částečka. V obci Rozvadov se bude testovat jen v neděli a v pondělí, na dálničním přechodu nonstop. Samaritáni tam také zvýší počet testovacích týmů na dva.

Německo nyní považuje Českou republiku za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru, takže od neděle oficiálně obnovilo stálé hraniční kontroly na pomezí s ČR. První den kontrol se provoz na hranicích obou států kvůli slabší víkendové dopravě obešel bez komplikací.

Hranice mohou překračovat s negativním testem jen němečtí občané a cizinci s trvalým pobytem v Německu. Po příjezdu musí do karantény. Výjimku z karantény mají mimo jiné nákladní dopravci, kteří rovněž musí mít test. Rozbor potřebují i lidé, kteří chtějí Německem projet, v takovém případě ale musí tranzit doložit humanitárními důvody. Výjimku z opatření mají také někteří pendleři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZSKVK, Richard Beneš, dopravniinfo.cz

Štítky hranice, hraniční přechody, policejní kontroly, pendleři, Plzeňský, testování, Rozvadov, Německo, okres Tachov, Česko, dálnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o testování na hranicích s Německem na Tachovsku je enormní, tvoří se kolony  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.