Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Seniorům v Plzni i v kraji už pomáhá s registrací k očkování nově zřízené telefonní centrum

, aktualizováno 18. ledna 2021, 11:00

Vlastní systém, který pomáhá seniorům s registrací na očkování proti covid-19, spustilo město Plzeň i Plzeňský kraj ve spolupráci s Mezigeneračním a dobrovolnickým centrem TOTEM. Od dnešního dne běží telefonní centrum, kde jsou na čísle 374 780 960 připraveni pracovníci a dobrovolníci spolu s volajícím seniorem vyplnit registrační formulář. Pro mimoplzeňské seniory už také funguje linka na čísle 374 721 689, kam si mohou zavolat o pomoc s registrací od pondělí do pátku v době od 9.00 do 15.00 hodin. 

Lidé mohou telefonovat každý den od pondělí do pátku, v čase od 9 do 15 hodin. Pokud senior nezvládne vyplnění formuláře s asistencí přes telefon, dojde za ním po dohodě dobrovolník přímo domů. Senioři si také mohou přijít zařídit registraci osobně na některá z připravených kontaktních míst. V České republice se z řad seniorů mohou od 15. ledna zatím registrovat osoby starší 80 let.

„Naším cílem je, aby se starší spoluobčané bez problémů zaregistrovali, získali termín očkování a nechali se naočkovat, čímž si výrazně ochrání své zdraví. Senioři jsou nejzranitelnější skupinou a my jim chceme maximálně ulehčit celý ten proces, neboť v době koronaviru si už všichni vytrpěli dost. Uplynulé měsíce byly pro všechny velmi náročné,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

„Telefonní centrum funguje jako ústředna až s pěti přístroji podle potřeby a aktuálního zájmu. Na nich proškolení pracovníci a dobrovolníci přijímají a vyřizují hovory seniorů,“ konstatoval David Šlouf (ODS), radní města Plzně, který vznik centra a celého systému za město spolu s TOTEMem připravil.

Podle Vlasty Faiferlíkové, ředitelky organizace TOTEM, je od pondělí 18. ledna v provozu i několik kontaktních míst, kam si mobilní senioři po dohodě termínu na telefonním centru mohou dojít osobně a vyškolení pracovníci a dobrovolníci jim pomohou s registrací. Tato kontaktní místa vznikla přímo v TOTEMu v Bolevci a budou i na jednotlivých úřadech městských obvodů.

Kromě telefonního centra připravuje Plzeň spolu s TOTEMem a městskými obvody také podporu seniorů, kteří žijí osamoceně a nemohou je doprovodit rodinní příslušníci na samotné očkování. Pokud o to senior opět na telefonním čísle 374 780 960 požádá, dobrovolník z TOTEMu ho doprovodí přímo do očkovacího centra. Mobilní senioři půjdou spolu s dobrovolníkem pěšky nebo využijí městskou hromadnou dopravu, imobilním občanům, nebo těm, kteří nemohou z různých důvodů použít MHD, bude zajištěn odvoz na očkování.

Ohodnoť článek

Foto Plzeňský kraj

Štítky telefonní centrum, senioři, registrace, očkování, TOTEM, Plzeň, Plzeňský kraj, ODS, Česko, Martin Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seniorům v Plzni i v kraji už pomáhá s registrací k očkování nově zřízené telefonní centrum  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.