Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Počet osob s pozitivním testem na covid včera opět dramaticky vzrostl, bylo jich 10 811

Za pondělí přibylo v Česku podle webu ministerstva zdravotnictví 10 811 případů covidu-19, zatímco o den dříve jich bylo 3768. V Plzeňském kraji to bylo 558 případů, předchozí den 158. Index rizika epidemie PES dnes zůstává nejen v Česku, ale i v Plzeňském kraji na 71 bodech ve čtvrtém stupni. V nemocnicích teď leží s covidem 5395 osob.

Aktuálně je v Plzeňském kraji 5158 neuzavřených případů osob s pozitivním testem na covid. Nejvíce je jich v Plzni (1662), následuje Domažlicko (754), severní Plzeňsko (667), Tachovsko (656), jižní Plzeňsko (538), Klatovsko (429) a Rokycansko (452).

Zjednodušené reprodukční číslo kleslo na 0,85, další tři parametry ovlivňující hodnotu indexu se ale zhoršují, na výsledné skóre to zatím nemá vliv. Z krajů je v pátém stupni pouze Moravskoslezský, nejméně bodů má nově Jihomoravský kraj. Opatření v celém Česku od neděle odpovídají pátému stupni, a to minimálně do 10. ledna.

Údaje z posledních dní ale nejsou podle dřívějšího vyjádření ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška nebo epidemiologa a poradce premiéra Romana Prymuly příliš reprezentativní. Na testy o vánočních svátcích totiž chodilo výrazně méně lidí než předtím a byli to hlavně lidé s příznaky a ti, které na test poslal lékař.

Reprodukční číslo se pod 1,0 drží už třetí den a klesá. Při hodnotě pod jednou epidemie zpomaluje. Prymula v neděli uvedl, že by se hodnotou čísla R "vůbec neopájel". Další tři parametry, které hodnotu indexu ovlivňují, se postupně zhoršují. Jde hlavně o počty nakažených lidí a také seniorů za posledních 14 dnů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, index PES, Plzeňský kraj, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Protiepidemický systém České republiky, Roman Prymula, Plzeň, okres Domažlice, Ladislav Dušek, okres Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet osob s pozitivním testem na covid včera opět dramaticky vzrostl, bylo jich 10 811  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.