Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Krize v Nemocnici Sušice přetrvává, zajišťuje omezenou akutní péči a kraj ji podporuje

Nemocnice Sušice, která má problémy s lékaři, penězi i covidovými pacienty, zatím v důsledku spolupráce s Plzeňským krajem zajišťuje omezenou akutní péči. Kraj ji podpoří finančně a nechá zpracovat analýzu, která má být hotová na konci února. Nemocnici vlastní město, starosta Sušice Petr Mottl (ODS) by považoval za nejlepší, kdyby nemocnici provozoval kraj.

"Jasné jsou služby přes Vánoce, snad se je podaří vyřešit i na leden, aspoň na interně včetně ARO," řekl šéf krajského výboru pro zdravotnictví Richard Pikner (TOP 09), lékař Klatovské nemocnice, která spolupracuje se sušickou nemocnicí, z níž na začátku prosince odešlo podle náměstka hejtmanky a sušického radního Pavla Haise (Piráti) osm z 25 lékařů. Kraj v pondělí schválil 4,5 milionu Kč na provoz.

Podle Piknera funguje jednotka intenzivní péče a léčebna dlouhodobě nemocných. Provoz limituje hlavně covid-19 a jeho šíření mezi personálem, nemocná je desetina zaměstnanců a 28 pacientů. "Funguje covidové oddělení, nefunguje klasická interna. Nejsou schopni udržet obojí. Internu teď s vypětím všech sil supluje Klatovská nemocnice, pomáhá i s pacienty z chirurgie," řekl Pikner.

Kraj po analýze předloží koncepci, řešení bude na městě jako vlastníkovi. "Spolupráce je výrazně lepší než byla v minulém období. Jsem přesvědčený, že se podaří najít cestu, která bude ku prospěchu obyvatel regionu a že udržíme funkční a schopné zdravotní služby," řekl Pikner.

Podle radního Haise, který byl do září jednatelem nemocnice, provoz stále stojí na službách ze dne na den. "Ušetřilo se přes milion na mzdách, ale na výkonech byl propad vůči tomu, kdy jsme odcházeli - za říjen tři miliony a asi 3,5 milionu za listopad," uvedl. Pojišťovny podle Haise sice zvedly zálohy, ale prudce klesla produkce. Zásadní podle něj bude splnění personální vyhlášky, která stanoví počty lékařů a sester na oddělení.

"Což bude asi ten největší kámen úrazu pro ARO. Internisté tam zatím zůstali a řekli, že setrvají, pokud bude zajištěné ARO," řekl náměstek.

"Dali jsme příspěvek na tři měsíce, chceme situaci zanalyzovat a poté rozhodnout, jak budeme nemocnici podporovat," řekl náměstek hejtmanky pro ekonomiku Pavel Karpíšek (ODS). Město schválilo pro nemocnici na příští rok 12 milionů Kč.

Zachování akutní lůžkové péče a návrat jednatelů požaduje iniciativa #ProNasiNemocnici, která nasbírala asi 2200 podpisů a požaduje po radnici vypsání referenda, k čemuž stačilo 1800 signatur. Přípravy referenda zastavil nouzový stav kvůli pandemii koronaviru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sušická nemocnice

Štítky Sušická nemocnice, dotace, zastupitelstvo, Plzeňský kraj, koronakrize, akutní péče, Sušice, nemocnice, lékař, pacient, ODS, Richard Pikner, Klatovská nemocnice, a.s., TOP 09, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krize v Nemocnici Sušice přetrvává, zajišťuje omezenou akutní péči a kraj ji podporuje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.