Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Život s autistou je nesmírně náročný, ale humor neztrácíme, říkají rodiče malého Adámka

Město Plzeň je domovem sympatické čtyřčlenné rodiny, maminky Jany, tatínka Vladimíra, sedmiletého Adámka a dvouleté Emičky. Ačkoliv je humor neopouští, nemají to zrovna jednoduché. Syn Adámek trpí totiž poruchu autistického spektra, má navíc diagnostikované těžké mentální postižení a dvě další neurologické poruchy.

Kromě zmiňovaných diagnóz se Adámek potýká ještě s takzvanou hypotonií, tedy snížením svalového napětí a mozečkovým syndromem. Ten způsobuje poruchu rovnováhy. Poškození mozku má pak na svědomí i opožděný mentální a motorický vývoj. Adámek je zcela odkázán na pomoc druhé osoby, zejména pak v oblasti sebeobsluhy. „Již v půl roce jsme pozorovali, že je Adámek jiný než ostatní děti. Nehrál si a nezajímal se o nabízené hračky. Motoricky byl také opožděný. Navíc už od narození špatně jedl, což mu zůstalo doposud,“ popisuje počáteční podezření maminka Jana.

V prvních měsících se však těžko pozná, zda jde o nějaký problém, či zda je dítě pouze pomalejší. „Paní doktorka nás uklidňovala, že je vše v pořádku, že je Adámek jen trochu líný. Čekali jsme ještě do osmého měsíce. Syn stále nelezl a otáčel se jen velmi zřídka, byl jako hadrová panenka. Po zadání klíčových slov do vyhledávače jsem objevila hypotonii. Později se ukázalo, že právě takové onemocnění Adámek má. To jsme ale ještě netušili, že bude hůř,“ dodává paní Jana.

Když byly Adámkovi necelé tři roky, byl hospitalizován na Dětské psychiatrické klinice Motol, kde byla rodičům poprvé sdělena diagnóza poruchy autistického spektra. „Zhroutil se nám svět, museli jsme ale fungovat a být tu pro našeho syna,“ vzpomínají na těžké chvíle rodiče.

S opožděným motorickým vývojem Adámkovi velice pomáhá fyzioterapie a hipoterapie - rehabilitace na koních. Díky nim nejprve začal lézt, následně se dokázal postavit. Nyní už sám chodí a dokonce i trošku běhá. Terapie si rodina může dovolit také díky podpoře Dobrých andělů, kteří jí finančně každý měsíc pomáhají prostřednictvím nadace Dobrý anděl. „Život s autistou, který má těžké mentální postižení, je nesmírně náročný, ale humor neztrácíme. Děkujeme za vše, co pro nás Dobří andělé dělají,“ vyjadřuje své upřímné díky maminka Jana.

Pokud se chcete stát Dobrým andělem a pomáhat rodinám s podobně těžkým osudem i vy, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat libovolnou částkou. Nadace Dobrý anděl garantuje, že veškeré příspěvky dárců odevzdá rodinám do posledního haléře.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dobrý anděl

Štítky Dobrý anděl, nevyléčitelná nemoc, onemocnění, pomoc, mentální postižení, porucha autistického spektra, Plzeň, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Život s autistou je nesmírně náročný, ale humor neztrácíme, říkají rodiče malého Adámka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.