Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Potvrdil vám test pozitivní výsledek na covid? Podívejte se, co vás v nejbližších dnech nemine

Nakažených koronavirem stále přibývá a ruku v ruce s tím stoupá počet osob, které neví, co v případě pozitivního výsledku testu dělat. Drbna proto přináší krok po kroku, co by mělo po obdržení pozitivního výsledku následovat. Tímto onemocněním se může nakazit kdokoli, proto zachovejte klid, nepanikařte a dodržujte následující pravidla, abyste onemocnění nešířili na další osoby.

Sebereportovací formulář je online webový formulář, do kterého osoby s pozitivním výsledkem testu vyplňují informace o sobě a svém zdravotním stavu a kontaktní údaje na osoby, se kterými byly v rizikovém kontaktu během posledních dvou dnů před provedeným odběrem k vyšetření, a také údaje o důležitých okolnostech těchto kontaktů.

Poskytnuté informace slouží hygienické stanici ke zrychlení telefonického hovoru s Vámi. Případy s připojenými informacemi ze sebereportovacího formuláře jsou vyřizovány přednostně. Hlavním cílem je urychlení procesu dohledávání rizikových kontaktů, tedy osob, které by mohly být nakažené, jejich včasné kontaktování hygienickou stanicí a případné vyšetření. Vysvětlení pojmu „rizikový kontakt“ naleznete ve formuláři. Sebereportovací formulář naleznete na těchto webových stránkách covidlab.cz.

Všem pozitivně testovaným dorazí SMS s přihlašovacími údaji na sebereportovací portál. Bez této zprávy se do formuláře nepřihlásíte.

Nejpodstatnějším pravidlem je zůstat doma v izolaci a vyhýbat se kontaktu s lidmi. Ihned po zjištění výsledku testu kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře, který vás informuje o dalším postupu. Nezapomeňte také telefonicky kontaktovat svého zaměstnavatele a informujte ho o situaci.

Pokud vám byla zaslána SMS s výsledkem testu a také SMS s odkazem na webové stránky, kde naleznete sebereportovací formulář, je doporučeno ho vyplnit nejpozději do druhého dne. Všem pozitivním je zasílána také SMS s autorizačním kódem pro odeslání dat a anonymní varování ostatních uživatelů eRoušky.

Standardní postup ukládá hygieně také, že během jednoho až dvou dnů po oznámení výsledku vás bude telefonicky kontaktovat příslušná hygienická stanice pro upřesnění zadaných údajů v sebereportovacím formuláři. Více informací o formuláři najdete ve vedlejším infoboxu.

Pokud dojde k zhoršení zdravotního stavu, volejte svému praktickému lékaři. V žádném případě ho nenavštěvujte v ordinaci. Při vážném zhoršení zdravotního stavu, volejte záchrannou službu a dispečera informujte o vašem pozitivním testu.

Jeden až dva dny před stanoveným termínem ukončení izolace kontaktujte telefonicky vašeho praktického lékaře a informujte ho o vašem zdravotním stavu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, testování, hygiena, pozitivní test na covid, zdraví, Krajská hygienická stanice, SMS, praktický lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potvrdil vám test pozitivní výsledek na covid? Podívejte se, co vás v nejbližších dnech nemine  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.