Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lékařka nedoporučuje lidem rychlé hubnutí v době koronavirové pandemie

O tom, že covid není rýmička, už mluvil dokonce i premiér Andrej Babiš (ANO). Před zlehčováním nemoci varuje i lékařka Eva Hanková, která je specialistkou v oboru infekční lékařství. Ta teď lidem aktuálně nedoporučuje rychlé hubnutí.

K odmítání opatření proti šíření koronaviru a nejistotě ve společnosti přispěly podle Hankové i protichůdné informace v médiích, často od lidí s jinou odborností. „Zásadní rozdíl je v tom, že chřipka má sezonní charakter. Dovoluje nám si oddechnout a po jaru nabrat síly. Covid nás nešetří, ten sezonnost nezachovává. Další rozdíl je v tom, že proti chřipce se lze očkovat, na covid-19 zatím vakcínu nemáme. A další věc, proti chřipce máme léky i v tabletách, které jsou daleko dostupnější než proti covidu," uvedla Eva Hanková.

Podle lékařky nelze u nikoho odhadnout, jaký bude mít průběh nemoci. "Když se podíváme prostým okem na pacienty, kteří leží na našich odděleních, vidíme, že většina z nich jsou starší, obézní muži s cukrovkou. Nejsou to ale jediné rizikové faktory, mohou onemocnět i mladší lidé, kteří jsou zdánlivě zdraví, protože nikdo nevíme, jestli u nás neklíčí nějaká nemoc," uvedla specialistka.

Za jeden z rizikových faktoru označila lékařka obezitu. Varovala ale nyní před rychlým hubnutím. „Rozhodně bych nikomu nedoporučovala nyní držet extrémní dietu kvůli snížení rizik spojených s covidem. Tak si může člověk spíše uškodit. Na hubnutí je teď pozdě,“ dodala.

Přísné restrikce přijaté v ČR v jarní vlně epidemie považuje lékařka za správný postup, díky nim nedošlo k většímu rozšíření infekce a podařilo se infekci utlumit. „Ale následná euforie a uvolnění opatření, které bylo rozhodně výraznější než v okolních zemích, vedlo k tomu, že jsme tam, kde jsme. A dnes rozhodně už nelze říct, že o nic nejde. Zdravotnické kapacity jsou na hranici a není to jen otázka počtu lůžek, ventilátorů a dalších přístrojů, ale také toho, kdo se o nemocné bude starat," dodala Hanková.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky covid, obezita, rychlé hubnutí, obézní pacienti, epidemie, hubnutí, COVID-19, nemoc, Andrej Babiš, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékařka nedoporučuje lidem rychlé hubnutí v době koronavirové pandemie  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.