Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krajské zastupitelstvo smetlo ze stolu žádost Sušické nemocnice o dotaci 10 milionů

Desetimilionovou individuální dotaci velmi razantně odmítli zastupitelé Plzeňského kraje poskytnout Sušické nemocnici na provoz akutních lůžkových oddělení. Nemocnice není v majetku kraje, už rok ji provozuje město Sušice, na které ji převedl soukromý provozovatel. Ten nedokázal udržet akutní lůžka. Město letos v nemocnici znovu otevřelo uzavřená lůžka akutní péče. Už dříve kraj nemocnici příspěvek poskytl.

Příspěvek pro nemocnici navrhla na základě žádosti vedení nemocnice zastupitelstvu krajská radní pro zdravotnictví a současně sušická opoziční zastupitelka Milena Stárková (ČSSD). Stalo se tak i přesto, že s tím koaliční rada kraje nesouhlasila. „Na tento příspěvek není připraveno rozpočtové krytí,“ upozornila hned na úvod náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS). Ještě předtím se sami sociální demokraté pokusili stáhnout tento bod z programu, což ale neprošlo o jeden hlas.

Sušická nemocnice má podle radní Stárkové velkou spádovou oblast, za první půlku letošního roku tam přišlo do ambulance více než 7000 lidí. „Na akutních lůžkách leželo téměř 900 pacientů. Záchranáři tam přivezli 836 pacientů, kteří by jinak museli jet do Strakonic nebo do Klatov. Teď v létě tam byl velký nápor pacientů do nemocnice. Dvě třetiny lidí, kteří tam přijdou, nejsou lidé ze Sušice a z okolí, jedná se o turisty. Je to záležitost celokrajská,“ hájila svůj návrh radní Milena Stárková.  

Návrh radní pro zdravotnictví vyvolal bouřlivou reakci napříč celým zastupitelstvem. Jeho členové kritizovali zejména fakt, že o nemocnici a jejím hospodaření nemají dostatečné informace. „Na to, abychom tady schvalovali 10 milionů jako bianko směnku bez jakéhokoliv obsahu je špatně. Nevíme vůbec nic o hospodaření. Pokud chceme někam investovat takové peníze, měli bychom vědět, jak to tam chodí, jak se hospodaří, jak a kým je zajišťovaná zdravotní péče. Není to dostatečně zdůvodněný materiál, a proto ho neschválila ani rada kraje,“ uvedla zastupitelka Zdeňka Lišková (KSČM).

„Nejsou to malé peníze. Rozumím snaze kolegyně radní pro zdravotnictví, aby občané Plzeňského kraje, ale i turisté navštěvující Šumavu měli kvalitní zdravotní péči. Ten problém je hlubší. Je třeba si říci, jak budeme fungovat v budoucnu v rámci zdravotnictví Plzeňského kraje, jaké priority by se měly v jednotlivých oblastech udržovat, které obory by měly dostat nějakou podporu a které ne,“ konstatoval náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

„O sušické nemocnici, ač to není krajská nemocnice, jsme se tady na zastupitelstvu za poslední čtyři roky bavili úplně nejvíc ze všech nemocnic. Vždy, když tady byly žádosti o příspěvky na provoz, bylo to asi dvakrát a bylo řečeno, že je to naposledy. Kdy je to slovo naposledy skutečně naposledy. Takto nepřipravenou a nekvalifikovanou žádost o dotaci já nepodpořím,“ řekl zastupitel Jiří Šneberger (ODS).

Primář Klatovské nemocnice Richard Pikner (TOP 09) řekl, že problematika sušické nemocnice je dlouhodobá záležitost trvající minimálně od roku 2015. "Paní radní Stárková ale za celou dobu nepředložila jediný koncepční materiál o řešení zdravotnictví v oblasti. Sypat do nemocnic peníze bez rozmyslu a bez nějaké vize nemá smysl.“

Sušická nemocnice, která zajišťuje péči například i o zraněné turisty ze Šumavy, žádala o příspěvek na chirurgii a vnitřní lékařství. Město Sušice už loni dalo na provoz 22 milionů korun, letos 37,3 milionu korun. Plzeňský kraj dal loni na provoz chirurgické ambulance 1,8 milionu korun a letos podpořil nemocnici celkem 3,3 milionu korun. Sušickou nemocnici velmi dobře znají i diváci seriálu Policie Modrava, kde se několikrát objevila. 

Ohodnoť článek

Štítky Sušická nemocnice, dotace, zastupitelstvo Plzeňského kraje, nemocnice, zdravotnictví, Plzeňský kraj, Milena Stárková, Sušice, ČSSD, ODS, Marcela Krejsová, Zdeňka Honsová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské zastupitelstvo smetlo ze stolu žádost Sušické nemocnice o dotaci 10 milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.