Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vězni z plzeňské věznice kompletují protivirové nanomasky, které vyvinula místní firma

Vězni z plzeňské věznice kompletují ochranné nanomasky vyvinuté místní firmou Workpress Aviation (WPA), které mají podle představitelů společnosti větší účinnost než respirátory FFP3. Na pracovišti vedle areálu věznice pracuje ve zkušebním režimu 25 odsouzených, brzo nastoupí druhá směna a počet vězňů se zvedne na 70. Kdyby měla firma zájem o další spolupráci, pokusila by se věznice hledat ještě vnitřní prostory a další vězně pro kompletaci masek, řekl novinářům ředitel věznice Petr Vlk.

S WPA, která se zaměřuje na výrobu komponentů pro letecký průmysl, věznice spolupracuje tři roky. Firma, která plánuje denní produkci nanomasek zvednout na desetitisíce kusů, potřebuje pracovníky. Vězni z dodaných komponentů nasazují na korpus filtry, kompletují pásky a zádržný systém, který masku drží na obličeji. "Pro mě tahle věc byla jako první, že můžu pomoci, když jsem ve výkonu trestu, že můžu být prospěšný veřejnosti. Trošku odčinit to, co jsem spáchal, když jsem byl na svobodě," řekl vězeň Michal. Dřív chodil za prací mimo areál, kvůli koronaviru věznice vězně přestala preventivně posílat na práci do externích firem.

Maska má dva nádechové filtry s nanovlákny a jde osadit i výdechovým filtrem. Korpus z termoplastického elastomeru je antialergenní a na rozdíl od jiných masek ho lze čistit dezinfekcí na bázi alkoholu. Životnost korpusu se počítá na roky, filtry vydrží měsíce. Zaváděcí cena je 1000 korun. Maska prošla testy akreditované laboratoře, nyní WPA čeká na certifikaci výzkumného ústavu. Účinnost je 99,995 procenta záchytu částic velikosti 0,1 mikrometru, FFP3 respirátory mají účinnosti 99,5 procenta při velikosti částic 0,6 mikrometru, řekl dříve Jan Saibert z WPA.

Společnost kvůli výrobě masek pořídila nové technologie a najala výrobní halu. "Dosavadní investice byly ve vyšších desítkách milionů korun a další investice ještě dáváme," řekl ředitel WPA Jiří Heckel. Firma koupila robotická ramena, která stříhají, vkládají a vlepují nanovlákno do pouzdra filtru. Má už také první stroj na testování filtrů. "Na cestě jsou další stroje, budeme mít stoprocentní kontrolu filtrů," řekl Heckel.

Ve zkušebním provozu se teď vyrábí 2000 masek denně, první stovky kusů dostaly na vyzkoušení zdravotníci, hasiči nebo třeba popeláři. "Od pondělí nebo úterý budeme dělat 4000 kusů denně a ještě příští týden to bude denně 2000 menších a 4000 větších masek," popsal Heckel. Firma čeká na dodání sériových forem. Pak bude moci denně vyrábět až 34.000 nanomasek, mělo by to být ještě během května. Při plné produkci zaměstná až 1000 lidí.

"Máme poptávky ze zahraničí v řádech milionu kusů, ale snažíme se jednat s krajem a v České republice, že bychom dodávky směřovali primárně sem," dodal Heckel.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KÚPK, WPA

Štítky masky, respirátory, Plzeňský kraj, WPA, věznice, věznice Bory, vězni, maska, Petr Vlk, Workpress Aviation s.r.o., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vězni z plzeňské věznice kompletují protivirové nanomasky, které vyvinula místní firma  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.