Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pro Domažlicko by měl platit přísnější režim až do půlky května, říká hejtman Bernard

Až do půlky května chce na Domažlicku hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD) zachovat zpřísněná opatření v souvislosti s koronavirovou epidemií. Podobně by to mělo být podle jeho slov i v dalších nejvíce zasažených místech na území naší republiky. Vládou vyhlášený nouzový stav zatím trvá do 30. dubna.

„Musíme stále pamatovat na ty oblasti, které jsou ve větší míře zasažené. U nás je to domažlický okres. Vím, že toho lidé mají plné zuby, ale pro tuto oblast mi teď připadá rozvolňování špatně,“ vysvětlil Bernard. Podle něj bude nutné najít způsob, jak na to, protože na 90 procentech ČR je situace v podstatě bez problémů.

Pozitivní testy na COVID-19 mělo v Plzeňském kraji zatím 549 osob. Z toho jen na území příhraničního Domažlicka to bylo 317 případů. Nárůst nových případů s koronavirovým onemocněním se v posledních dnech výrazně zpomalil. Podle informací hygieniků už se jedná hlavně o přenosy mezi příbuznými, čemuž se dá špatně vyhnout. „To je dobrá zpráva. Veřejný komunitní přenos je tím trochu zmírněný," řekl hejtman Josef Bernard. Režimová opatření, které tam nastavili kraj, hygiena a starostové, přináší výsledky. Situaci je nutné dále monitorovat a podle Bernarda přenosy v rodinách ještě budou.

Na Domažlicku teď pomáhá kolem deseti vojáků. Hlavně v pohraničí operují dvě odběrové vojenské sanitky a v záloze je třetí. V případě potřeby by byly znovu nasazeny další sanitky krajské záchranky. „Dnes nemáme v kraji problém lidem odebrat vzorky a vyhodnotit je. Kapacita odběrových míst i laboratoří zatím není vyčerpána,“ uvedl Bernard.

Současný režim běžných pendlerů nepracujících v německém zdravotnictví má režim 14 dní práce a 14 dní karantény. Podle hejtmana není dobrý a je dlouhodobě neudržitelný. „Pojďme ho nahradit systémem, který bude více bezpečný, i ekonomicky udržitelný, tedy aby mohli do režimu 5+2, ale minimálně dvakrát v měsíci by museli na testy, aby se zjistilo, zda jsou pozitivní nebo ne," vysvětlil. Pendleři by pracovali pět dnů v cizině a o víkendu byli doma na karanténě. O režimu diskutovali i zástupci vlády, která řekla, že do 27. dubna přistoupí k nějaké změně.

V dalším sousedním příhraničním okresu na Klatovsku je situace o něco lepší. Podle posledních údajů tam od začátku epidemie onemocnělo 82 osob, v Plzni 65, na Tachovsku 41, na jižním Plzeňsku 23, na severním Plzeňsku 17 a na Rokycansku evidují hygienici čtyři nemocné pacienty s koronavirem. Celkem 121 osob už se v Plzeňském kraji vyléčilo. Hygienici provedli 7347 odběrů.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Domažlicko, karanténa, okres Domažlice, Josef Bernard, Plzeňský kraj, ČSSD, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro Domažlicko by měl platit přísnější režim až do půlky května, říká hejtman Bernard  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.