Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Neděle 27. října 2024  |  Svátek má Šarlota / Zoe
Bez reklam

Nemocnice hledá dobrovolníky, kteří by si s pacienty povídali, četli nebo hráli karty

Stodská nemocnice hledá zájemce, kteří by pomohli rozptýlit pacienty. Jednou z dobrovolnic je i Helena Maxová. Pomáhá především starším a dlouhodobým pacientům, aby si během hospitalizace udrželi dobrou náladu. Nemocnice by ale potřebovala ještě dva až tři takové lidi.

„Nejdůležitější je umět si povídat a hlavně naslouchat.“

„Právě povídání je pro ty starší pacienty velice důležité. A nemusím mluvit zrovna já. Někdy stačí jen naslouchat. Pacienti si buď oživují hezké vzpomínky nebo se někdy rozpovídají i o svých potížích, co je trápí. A už jen to, že jim naslouchám a že s nimi ty jejich vzpomínky sdílím nebo jim řeknu o svých podobných zážitcích a věcech, které potkali mě, tak už jen to je pro ně přínosné a posilující,“ říká dobrovolnice Helena Maxová.

Stodská nemocnice navázala v létě spolupráci s mezigenerační a dobrovolnickou organizací Totem, která mimo jiné zprostředkovává právě pomoc dobrovolníků. Jedná se o lidi různých věkových skupin, kteří mají chuť ve svém volném čase pomáhat potřebným bez nároku na odměnu.

Pacientům čte z knížky a do budoucna plánuje i nějaké společné manuální činnosti, jako je skládání z papíru nebo motání klubíček. „Zatím se s klienty ještě seznamuji. Až je více poznám, uvidím, co komu bude vyhovovat,“ doplnil.

Zkušenosti s pomocí a péčí o různé klienty má bohaté. Sama je bývalou zdravotní sestrou, která pracovala s pacienty v privátní i nemocniční sféře včetně psychiatrické léčebny. A vlastně se pomoci lidem věnovala už před profesí sestry. „Když jsem chodila jako malá ze školy, tak už na mě volaly babičky z okolních domů, abych jim pomohla učesat vlasy, umýt nádobí a podobně,“ vzpomíná.

Podle hlavní sestry je skvělé, že dobrovolnice se věkově přibližuje klientům. „Mají si toho více co říci, než kdyby se jednalo o nějakého mladého člověka. Mají své zážitky z určitého období a protože je paní Maxová odsud, tak zná i region a mohou mít i společné vzpomínky na nějaká místa. Samozřejmě ale uvítáme i dobrovolníky mladší, klidně i studenty,“ doplnila hlavní sestra Stodské nemocnice Drahoslava Letáková.  

Fakultní nemocnice v Plzni jako první v republice přichází s unikátním projektem Rodinného dobrovolnictví

Dobrovolnictví má ve FN Plzeň dlouholetou tradici, ale rodinné dobrovolnictví je naprostou novinkou. Cílem je, aby osamělí pacienti měli aspoň na chvilku společnost. V rámci tuzemských nemocnic se dokonce jedná o vůbec první takovýto projekt....

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky dobrovolníci, nemocnice, dobrovolníci v nemocnici, Stodská nemocnice, dobrovolnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice hledá dobrovolníky, kteří by si s pacienty povídali, četli nebo hráli karty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.